Adana’da işkence iddiası: 'Başlarına çuval geçirildi'

Adana'da ruhsatsız silah taşıdıkları iddiasıyla tutuklanan Demhat Sağlam ve Hamza Şişman'ın başına çuval geçirildiği, ıssız bir yerde çırılçıplak soyularak işkence edildiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 17 Kasım'da ruhsatsız silah taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanan Demhat Sağlam ve Hamza Şişman’a işkence yapıldığına ilişkin dernek binasında basın açıklaması düzenledi. 2 kişinin yakınlarının da katıldığı açıklamada konuşan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, kentin son zamanlarda işkence ve kötü muamele olaylarıyla kamuoyu gündeminde olduğunu belirtti.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kentte ateşli silah ile yoğun suç işlenmesi gerekçe gösterilerek, bizzat İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile 6136 sayılı yasaya göre ruhsatsız silah bulunduran kişilerin tutuklanmasına karar verildiğini kaydeden Ataş, bir suçun işlenmesinin engellenmesinin hukuk kuralları çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade etti. 

‘BAŞLARINA ÇUVAL GEÇİRİLDİ’

Atılı suçu işleyen insanları ibret olsun diye tutuklamak ve gözaltına alınan insanlara işkence ve kötü muamele uygulamanın hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığına işaret eden Ataş, “Tarafımıza son zamanlarda yapılan başvurularda özellikle 6136 sayılı kapsamında ruhsatsız silah bulundurmaktan gözaltına alınanların gözaltı esnasında yoğun bir işkenceye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Yapılan bir başvuruda iki kişinin gözaltı esnasında polisler tarafından ıssız bir yere götürüldükleri, götürüldükleri esnada başlarına çuval geçirildiği ve kafalarına silah dayatıldığı iddia edilmektedir. Bu vahim durum karşısında derneğimiz üyesi avukatlar tarafından Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" diye konuştu.

'ÇIPLAK ŞEKİLDE İŞKENCE EDİLDİ'

Şişman'ın annesi Fadime Şişman, oğlunun işkence edilip tutuklanmasına tepki göstererek, çocuklara gece yarısı çıplak edilerek üzerlerine su dökmek kaydı ile işkence edildiğini dile getirdi. Şişman, "Ben bu kabul etmiyorum. Hangi hakla çocuğuma işkence ediyorlar?" diye sorup, sorumluların cezalandırılmasını istedi.  

'ÖLÜM İLE TEHDİT EDİLDİLER'

Şişman'ın babası Abdullah Şişman ise oğlunun arkadaşıyla motosiklet ile 21.30 sıralarında dışarıya çıktıklarını ve polis çevirmesinde durdurulduklarını belirterek, polisin çocuklara zorla silah vermeye çalıştığını iddia etti. Çocukların gece yarısı ıssız bir yere götürülerek kendilerine işkence yapıldığını ve ölümle tehdit edildiklerini kaydeden Şişman, ağır işkencelere maruz kalan gençlerin sevk edildikleri mahkemece "ruhsatsız silah ticareti yapma” suçundan tutuklandıklarını ifade etti.

‘POLİSLER CEZALANDIRILSIN’

2 kişinin avukatı Tugay Bek de polisin gözaltına aldığı 2 kişinin başına çuval geçirdiği, ıssız bir yere götürdüğü ve orada çırılçıplak soyup işkence ettiğini anlattı. İşkence olayına dair Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Bek, 2 kişinin yaşadıkları işkence olayını ifadelerinde anlattıklarını ve savcılığın bu olayı açığa çıkarıp, polislerin cezalandırılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)