Adalet Nöbeti’ne destek çağrısı: Hak ihlalleri son bulsun

Adalet Nöbeti'ni sahiplenme çağrısında bulunan tutuklu yakınlarından Fince Akman, "Çocuklarımıza uygulanan hak ihlallerinin son bulmasını istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlatan tutuklu yakınları, eylemi sahiplenme çağrısında bulundu. Cezaevlerinde artan hak ihlallerine karşı hasta tutuklu ve infazı yakılan tutukluların aileleri, Diyarbakır, Van ve İzmir’de Adalet Nöbeti eylemi başlattı. Ailelerin nöbet eylemleri, Diyarbakır’da 131, Van’da 100 ve İzmir’de 32’nci gününde devam ediyor.

Üç kentte devam eden eylemlerin ardından tutuklu aileleri 24 Mart’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı. Her hafta perşembe günleri düzenlenecek olan nöbet eyleminde, aileler taleplerini dile getirecek. İstanbul’da başlatılan Adalet Nöbeti’ne ilişkin konuşan aileler, hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.  

'TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEDEN NÖBETİ BİTİRMEYECEĞİZ'

Tutuklu Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, tutuklulara yönelik baskıların ve ihlallerin son bulmasını istedi. Akman, cezaevlerinde çocuklarına yönelik psikolojik şiddet uygulandığını dile getirerek, “Çocuklarımızın bu dünyada yaşamaya hakkı yok mu? Çocuklarımıza uygulanan hak ihlallerinin son bulmasını istiyoruz. Bizi bu hale getiren devletten, çocuklarımızın hakkını istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilmeden bu nöbeti bitirmeyeceğiz” diye belirtti.  

'OĞLUM 3 AYDIR TEK KİŞİLİK HÜCREDE KALIYOR'

Xemgin (Hamgin) Karakaş’ın annesi Cemile Karakaş, hak ihlallerine maruz kalan tüm tutuklar için adalet talep etti. Karakaş, oğlu Xemgin’in Silivri 3 No'lu Cezaevi’nden Afyon Bolvadin T Tipi Cezaevi’ne sevk edildiği sırada şiddet gördüğünü belirterek, sevk sonrası oğlunun adli tutukluların arasına konulduğunu aktardı. Karakaş, “Oğlum 3 aydır tek kişilik hücrede kalıyor, hücreden çıkarmaları gerekiyor. Oğluma işkence yapıldı, gözlerini morartmış ve bel kemeriyle boğazına sıkmışlar. Akla gelebilecek bütün kötü bir muamele yapıldı. Yapılanları kesinlikle kabul etmiyorum. Nereye kadar sürerse sürsün bu adalet mücadelesini sürdüreceğim” dedi.

Tutuklu yakınlarına çağrıda bulunan Karakaş, “Bütün tutuklu anneleri eyleme sahip çıksın, sesimizi dünyaya duyuralım. Çocuklarımız o zalimlerin elinden çıksın artık. Tüm dünyada nasıl ki adalet talep ediyorsa, bizlerde çocuklarımız için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

'TUTUKLULAR ÜZERİNDE BASKI VE ZULÜM VAR'

Tutukluların cezaevlerinde yaşamlarını yitirmemesi ve hasta tutukluların serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunan tutuklu Ömer Dağ’ın ablası Gülsüm Dağ, kardeşi Ömer’in 27 yıldır cezaevinde tutuklu olduğunu ve uzun süredir hasta olduğuna dikkat çekti. Dağ, şöyle konuştu: “Kardeşimi tekli hücreye atmışlar, bu tür uygulamaların yaşanmasını istemiyoruz. Sadece adalet istiyoruz, Evlat, abi ve kardeşlerimizi cezaevlerinde bırakmadıkları sürece buradan gitmeyeceğiz. Adalet ve barış çağrısında bulunan bunun için eylem yapanlar cezaevlerine atılıyor. Yeter artık, tutuklular cezaevlerine hastalanıp yaşamını yitiriyorlar. Ben bir barış annesi olarak, eşitlik ve özgürlük istiyorum. Tutuklular üzerinde baskı ve zulüm var. Bu haksızlıkları kabul etmiyor, yapılan hukuksuzlukların son bulmasını ve son olarak adalet talebinde bulunuyoruz. Tüm tutuklu yakınlarının bu eylemi sahiplenmesi yönünde ise çağrıda bulunuyorum." (MA)