Adalet Bakanı Tunç, Diyarbakır Cezaevi'nde: 'O mağduriyetler artık geride kaldı'

Müze yapılacak olan Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Burada büyük bir mağduriyet yaşandı. O mağduriyetler artık geride kaldı. Türkiye eski Türkiye değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'daki temaslarını kapsamında bugün adliye binasında yer alan Diyarbakır Barosu'nu ziyaret etti. Cuma namazını Selahaddin Eyyubi Camisi'nde kılan Tunç, ardından Bölge Adliye Mahkemesine geçti. Bakan Tunç, sonrasında "Müze ve Kültür Alanı" olarak kullanılmak üzere 11 Ekim 2022'de Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolün ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne devredilen Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret etti.

'O GÜNKÜ UYGULAMALARI HATIRLAMAK BİLE İSTEMİYORUZ'

Tunç, Diyarbakır Cezaevi'nin kötü hatıralarla anılan bir cezaevi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"12 Eylül 1980 darbesinden sonra darbecilerin burada darbe mağdurlarını maalesef hukuksuzca yargıladıktan sonra attıkları cezaevinde antidemokratik uygulamalar, insanlık dışı ve keyfi uygulamalarla burada büyük bir mağduriyet yaşandı. O mağduriyetler artık geride kaldı. Türkiye eski Türkiye değil. Özellikle son 21 yıldır 399 uygun olmayan cezaevi kapatıldı ve onların yerine modern, insan haklarına daha uygun cezaevleri faaliyete geçti. O kapatılan cezaevlerinden biri de Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi. Burada gerçekten o insanlık dışı, keyfi uygulamalara maruz kalan, şu anda siyaset, gazetecilik yapan yazarlar, düşünürler var. O günkü hatıraları hem yazdılar, hem çizdiler. O günkü antidemokratik günleri, keyfi uygulamaları hatırlamak bile istemiyoruz ancak geleceğe dönük ibret olması açısından da burada bu cezaevinin bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız bir anı müzesi, bir hatıra müzesi şeklinde bir bölümü muhafaza edecek.

Geriye kalan kısımları sergi salonları ve arkeolojik müze şeklinde Diyarbakır'ın kültür hayatına kazandırmaya yönelik çalışmalar var. İçinde kütüphane, sergi salonları, tiyatrosu, sahne sanatları salonu olacak. Kültür Bakanlığımızın bu yöndeki proje çalışmaları devam ediyor. Ayrıca cezaevinin özellikle o hatırasını bir ibret olarak gelecek kuşaklarda ziyaretçilerin görmesi açısından da bir müze olarak korunması sağlanmış olacak."

BARO'DAN BAKAN TUNÇ'A TAHİR ELÇİ SORUSU

Bakan Tunç gündüz ziyaret ettiği Diyarbakır Barosu'nda Başkan Nahit Eren ve yönetim kurulu üyeleri ile kısa süren bir görüşme gerçekleştirdi.

CEGA Medya’dan Ferit Aslan’ın edildiği bilgilere göre, Adalet Bakanı Tunç’a görüşmede Tahir Elçi yargılamasında yargının etkisizliği soruldu. Bakan Tunç, dosya hakkında çok bilgiye sahip olmadığını, bu nedenle bir yorumda bulunamayacağını söylemekle yetindi.

Tahir Elçi dosyasına özel bir ilgisi olduğunu ve her yıldönümü anlamalarında mecliste konuşmalarında bunu sık sık dile getirdiğini söyleyen Tunç, önümüzdeki süreçte yargılama bilgisine sahip olduktan sonra elinden geleni yapacağını söyledi.

HDP ÖNÜNDE EYLEM YAPANLARI ZİYARET ETTİ

Bakan Tunç, HDP önünde eylem yapan ailelere yaptığı ziyaretin ardından "Özellikle bölgenin huzura kavuşması, ülkemizin huzurlu bir geleceğe taşınması, terörün her türlüsünden arınması noktasında, özellikle bölgede Diyarbakır Annelerimizin gösterdiği fedakarlığa buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Tüm temennimiz, ülkemizin huzurunu bozan, ülkemizin güvenliğini tehdit eden tüm terör unsurlarından ülkemizi temizlemek ve milletimizi her bir ferdiyle huzura kavuşturmak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)