Adalet Bakanı Tunç: Çağının en iyi kanunlarına sahibiz

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin artık çağının en iyi kanunlarına sahip ülke olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
Google Haberlere Abone ol

 

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir araya geldi. Meclis Simulasyonu programında konuşan Tunç, hukuk fakülteleri sayısının fazla olduğunu belirterek kontenjanların yüz bine düşürülmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Tunç ayrıca Türkiye’nin artık çağının en iyi kanunlarına sahip ülke olduğunu savundu.

'YENİ BİR SİSTEM BAŞLAYACAK'

Hukuk fakültesinden mezun olanların direk avukatlık stajına başlayamayacağını belirten Tunç, şöyle devam etti: "Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinattan, ilk dereceden hakimlerimiz orada eğitimler verecek. Ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler. Sonrasında da o eğitim tamamladıktan sonra iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında hakim savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Ve o çalıştıkları süre içerisinde yargısal kararlara imza atamayacaklar. Ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasını, tüm bunlarda tecrübeli hakim insanlarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar ve o htecrübeli hakim- savcılarımız onlara puanlar verecekler. Sonrasında belli bir puanı tutturan bu mesleğe kabul edilecek."

'ASKERİ YARGIYI KALDIRDIK'

Türkiye’nin artık çağının en iyi kanunlarına sahip bir ülke olduğunu savunan Tunç, "Üniversitelerimizle, barolarımızla, yargı camiamızın tüm kademelerine, görüşler noktasında çalışmalarımıza başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan istinatlara, ilk dereceye varıncaya kadar, avukatlarımız özellikle üniversitelerimizi önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelecek olan öneriler, görüşler, bizler için çok değerli. Bu anlamda yargı reformu strateji belgemizi sene sonuna kadar hazırlığını tamamlayacağız. Önceki dönemlerdeki yargı reformu strateji belgelerinden tutturulamayan hedefler, meclisin çalışma takvimi nedeniyle ve araya deprem girmesi nedeniyle yetişmeyen bazı kanun değişiklikleri de vardı. Onları da ilave ederek yeni yargı reformu stratejisi, Türkiye Yüzyılının ilk reform belgesini, inşallah çalışmalar neticesinde hazırlayıp Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Cumhurbaşkanımızda kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri tutturabilmek için yasama, yürütme, yargı olarak üzerimize düşen görevi yapacağız" diye konuştu.

Anayasada önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerini dile getiren Tunç, "Askeri yargıyı kaldırdık. Hakimler Savcılar Kurulu'nun ve Anayasa Mahkemesi’nin yapılarını daha hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Yine anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı. Gerektiğinde sıkıyönetim ilan edilebilir şeklinde. Yine anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı. Bütün bunları değiştirdik, kaldırdık" dedi.