Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Utanç verici uygulama sona erdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni başlayan 'çocuk teslim' uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, "Çocukları olumsuz etkileyen utanç verici uygulama sona ermiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, velayet altındaki çocukların teslimi ile çocukla kişisel ilişki kurulması işlemlerinin yapıldığı Uşak Çocuk Görüşme Merkezi'nin açılışında konuştu.

Devletin, Türkiye'nin ve milletin geleceğinin emanet edileceği çocukların iyi yetiştirilmesi için üstün çaba sarf edildiğini vurgulayan Bozdağ, AK Parti iktidarları döneminde bu konuda tarihi adımlar atıldığını belirtti.

ÇOCUK HAKLARINI ANLATTI

Anayasa'ya "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir" ifadesinin açıkça yazıldığını dile getiren Bozdağ, Anayasa'ya çocuk haklarına ilişkin de emredici hüküm konulduğunu anlattı. Bekir Bozdağ, Çocuk Koruma Kanunu'nun çıkarıldığını, bu kanunun müstakil bir yasa olduğunu söyledi. Uluslararası çocuk kaçırmanın hukuki yön ve kapsamına dair bir kanun da çıkardıklarını söyleyen Bozdağ, "Hem Türkiye'de hem yurt dışında çocukları kaçıran değişik simsarlar, şebekeler, örgütler ve çocuklarımıza düşmanlık yapanlar var. Bunlarla ilişkili uluslararası düzeyde iş birliğimizi artırmak, yerelde de bu konuda dayanışmayı hukuksal bir zemine oturtmak maksadıyla bir başka kod kanun çıkardık" diye konuştu.

'BÜYÜK BİR AYIBI SEYRETTİK'

Türkiye'de ilk kez Çocuk Adalet Merkezi'nin Erzurum'da açıldığını belirten Bozdağ, bu merkezlerin de ülke genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi. Çocuk tesliminin icra aracılığıyla yapılmasına son verildiğini ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti: "Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından bu yana, öncesi de var, maalesef çok büyük bir utancı bugüne kadar hep beraber seyrettik adeta. Büyük bir ayıbı seyrettik. Nedir o? Herhangi ihtilaf nedeniyle boşanmış ailelerden velayeti birinde olan çocuklarımızın diğer velisiyle görüşmesi, ilişki kurması sırasında bunlar icra marifetiyle yapılıyor, dosyada çocuk 'teslime konu eşya' olarak not ediliyordu. İnsan gözüyle çocuğa bakmayan, çocuğu 'teslime konu eşya' olarak nitelendiren bir ayıbı hukukumuzdan çıkardık."

Bozdağ, çocuk teslimi konusundaki utancın hukuktan çıkarıldığını, çocuğun üstün yararı gözetilerek bu konunun yeniden düzenlendiğini bildirdi. (HABER MERKEZİ)