AB'den 'Zaporijya' uyarısı: Nükleer güvenlik kuralları ihlal ediliyor

AB dış politika şefi Borrell, Zaporijya nükleer santrali yakınlarına yapılan hava saldırılarına tepki gösterdi. Uluslararası Atom Enerji Kurumu da santralin denetime açılması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya nükleer santrali yakınlarına hava saldırıları yapılmasına Avrupa Birliği'nden (AB) uyarı geldi. Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) da nükleer santral yakınlarındaki askeri faaliyetlerin tehlikelerine dikkat çekerek kurumun denetlenmeye açılması çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'nın Zaporijya nükleer santraline yönelik Rusya'nın askeri faaliyetlerinin "uluslararası normları hiçe saydığını" belirterek kınama mesajı yayınladı.

AB'nin dış politika şefi Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AB, Rusya'nın Zaporijya nükleer santral çevresindeki askeri faaliyetlerini kınıyor. Bu, nükleer güvenlik kurallarının ciddi ve sorumsuz bir şekilde ihlali ve Rusya'nın uluslararası normları hiçe saymasının bir başka örneğidir. Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) erişmeli" açıklaması yaptı.

'IAEA, SANTRALİ DENETLEMELİ'

IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi de Zaporijya nükleer santrali yakınlarına yapılan hava saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Grossi, Ukraynalı yetkililerin, reaktörlerde herhangi bir hasarın meydana gelmediğini, radyolojik bir sızıntının da olmadığı ancak tesisin farklı yerlerinde çeşitli hasarların yaşandığı bilgisini paylaştığını aktardı.

IAEA'nın nükleer santrali denetlemesine izin verilmesi çağrısını yineleyen Grossi, "Bu, Ukrayna ve etrafında halk sağlığını ve çevreyi tehdit edebilecek gerçek bir nükleer felaket riskine işaret ediyor. Zaporijya Nükleer santralinin emniyetini ve güvenliğini tehlikeye atan askeri harekat kesinlikle kabul edilemez ve ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır" açıklaması yaptı.

AVRUPA'DA EN BÜYÜK SANTRALLER ARASINDA

Rusya ordusu 4 Mart'ta Zaporijya nükleer santralinin kontrolünü ele geçirmiş, Ukrayna ve Rusya santral çevresinde karşılıklı saldırılar düzenlemişti. Avrupa'nın en büyük nükleer santralleri arasında yer alan Zaporijya'da 6 nükleer reaktör bulunurken 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olan santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor. (DIŞ HABERLER)