AB'den 'Türkiye'de Ukrayna tahılı görüşmeleri' açıklaması: Anlaşmaya varılmalı

AB'nin dış politika şefi Borrell, Türkiye'de yapılan Ukrayna tahılı görüşmeleriyle ilgili "Tahıl ambargosuna çözüm için anlaşmanın mümkün olacağını umuyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna tahılına Rus ambargosuna çözüm için Türkiye'de yapılan görüşmelere ilişkin, "Anlaşmaya varılacağını umuyorum" dedi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Borrell, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'de yapılan Ukrayna tahılı görüşmelerine ilişkin soruları yanıtladı. AB dış politika şefi, "Bu hafta Odessa ve diğer limanlar üzerindeki blokajın kaldırılması için bir anlaşmaya varılmasının mümkün olacağını umuyorum. On binlerce insanın hayatı bu anlaşmaya bağlı. Bu diplomatik bir oyun değil, bu pek çok insan için ölüm kalım meselesi" yanıtını verdi. 

'YAPTIRIMLAR HATA DEĞİL'

AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarla ilgili hata olduğu yönünde görüşleri de değerlendiren Borrell, "Yaptırımların hata olduğunu düşünmüyorum. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yaptık" dedi. Borrell, bakanların Ukrayna'ya yeni askeri yaptırımları onaylayacağından emin olduğunu belirtti.

"Rusya'nın gazı bize karşı silah olarak kullanabileceğini biliyoruz" diyen Borrell, AB Komisyonu'nun 20 Temmuz'da gaz arzı için seçenekleri görüşeceğini dile getirdi. Borrell, "İkisi farklı şeyler. Biz, Ukrayna'yı desteklemek ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)