AB'den Rusya'ya yeni yaptırım paketi: Kömür ithalatının yasaklanması planlanıyor

AB Komisyonu'nun hazırladığı 6 maddelik yeni yaptırım tasarısında Rusya'dan kömür ithalatına yasak öngörülüyor. Paket onaylanırsa Rusya bandıralı gemilere limanlara giriş yasağı da getirilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya'ya yönelik beşinci yaptırım paketi teklifini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan 6 maddelik yeni yaptırım paketi çerçevesinde Rusya'dan kömür ithalatının yasaklanması planlanıyor. Bu durum Rusya için yıllık 4 milyar Euro tutarında bir gelir kaybına yol açabilir.

Komisyonun karar taslağı uyarınca Rusya'ya ait gemilerin Avrupa limanlarına girişi yasaklanacak. Sadece tarım ve gıda ürünleri, insani yardım malzemeleri ve enerji tedariki için Rus gemlerine istisna uygulanacak.

Rusya ve Belarus karayolu taşımacılarına da AB ülkelerine giriş yasağı uygulanması öngörülüyor.

Yaptırımlar çerçevesinde Rusya'nın ikinci en büyük bankası olan VTB de dahil olmak üzere 4 banka için tam işlem yasağı getirilmesi planlanıyor.

Von der Leyen, "Artık piyasadan tamamen kopardığımız bu 4 banka, Rus bankacılık sektöründeki pazar payının yüzde 23'ünü temsil ediyor. Bu, Rusya'nın mali sistemini daha da zayıflatacak" dedi.

AB, Rusya'dan alkollü içki, çimento, ahşap ve deniz ürünleri başta olmak üzere, yıllık yaklaşık 5,5 milyar Euro'luk ürünün ithalatını da yasaklayacak.

Yaptırım paketinde, kuantum bilgisayar, gelişmiş iletkenler ve hassas makinelerin Rusya'ya satışına da yasak getirilmesi öngörülüyor.

Komisyon Başkanı von der Leyen, AB'nin Rusya’ya yönelik petrol ithalatı yasağını da içerecek ek yaptırımlar üzerinde çalıştığını söyledi.

Von der Leyen, "Rus şirketlerinin üye devletlerde kamu alımlarına katılımına yönelik genel bir AB yasağı gibi bir dizi önlem alıyoruz. Rus kamu kurumlarına yapılan tüm mali desteğin kesilmesi gibi çok hedefli bir dizi önlem alıyoruz" diye konuştu.

AB üyesi ülkeler, henüz yeni yaptırım paketini onaylamadı. Yaptırımların devreye girmesi için 27 üye ülkenin de onay vermesi gerek. (Kaynak: BBC Türkçe-AA)