AB'den İran'a 'Rusya' yaptırımı

Avrupa Birliği, Rusya'ya İHA tedarik ettiği gerekçesiyle İran'a uygulanacak yeni yaptırımlarda anlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'da kullanılması için Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) tedaril ettiği iddiasıyla İran'a yaptırım kararı aldı. Çek Cumhuriyeti'nin yürüttüğü AB dönem başkanlığından yapılan açıklamada, söz konusu İHA'ların Ukrayna'nın vurulmasında kullanıldığı ileri sürüldü. İranlı 3 kişi ile 1 kuruluşa yaptırım uygulanacağı duyuruldu. 

AB'nin yaptırımları varlıkların dondurulması, seyahat yasağı ve finansman yasağını içeriyor. Yaptırımların bugün AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Öte yandan, daha önceki yaptırım listesine alınan İran'a ait 4 kuruluşa uygulanan yaptırımların da uzatılacağı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İran’da Mahsa Jina Amini’nin ölümünün ardında başlayan protestolara karşı tutumu nedeniyle aralarında İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur’un da yer aldığı İranlı 11 kişi ve 4 kurumun yaptırım listesine alındığını açıklamıştı. Söz konusu yaptırım kararının ardından bazı AB bakanları, Rusya-Ukrayna savaşında Tahran’ın Moskova'ya desteğinin kanıtlanması halinde bu meseleyle ilgili ayrı yaptırımlar da getirilmesi çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)