AB'de yoksulluk raporu: Dört çocuktan biri risk altında

Çocukları Kurtarın örgütünün yayınladığı rapor, AB ülkelerinde yoksulluk sınırındaki çocukların sayısının bir yılda 200 bin artarak 2022 yılında 19.6 milyona ulaştığını ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocukları Kurtarın (Save the Children) örgütü, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çocuk yoksulluğunun boyutlarını ortaya koyan bir rapor yayınladı. Rapor, AB ülkelerinde her dört çocuktan birinin yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Rapora göre, AB ülkelerinde yoksulluk sınırındaki çocukların sayısı, 2021'de 200 bin artarak 19.6 milyon oldu.

AB ülkelerinde yoksulluk sınırındaki çocukların sayısındaki artışın 'endişe verici' olduğunu söyleyen örgüt, bu artışta iklim krizi ve Covid-19 pandemisinin rolünün olduğunu kaydetti. Çocukları Kurtarın örgütünün çocuk yoksulluğu ve sosyal eşitsizlik konularından sorumlu hak savunucusu Eric Grosshaus da rapora ilişkin değerlendirmesinde, rapordaki verileri 'kahredici' olarak nitelendirdi.

'HİÇBİR ÇOCUK OKULA BOŞ MİDEYLE GİTMEMELİ'

Örgütün raporuna göre, göçmen, mülteci, sığınmacı, belgesiz veya refakatsiz çocuklar, yoksulluktan en çok etkilenen gruplar arasında bulunuyor. Rapor, İtalya'da göçmenlerin yüzde 32.4'ünün yoksulluk içinde yaşadığını, İtalya vatandaşları arasında ise bu oranın yüzde 7.2 olduğunu ortaya koydu. Raporda, tek ebeveynli ailelerde yaşayan çocukların, etnik azınlıktan çocukların ve engelli çocukların da risk altında olduğu ifade edildi.

Çocukları Kurtarın Avrupa Direktörü Ylva Sperling de 'hiçbir çocuğun okula boş mideyle gitmemesi ya da soğuk bir evde oturup anne babasının işi veya hayatı hakkında endişelenmemesi gerektiğine' dikkat çekti. 'Avrupa'daki krizlerin etkisiyle beslenme ve ısınma sorunu yaşayan birçok ailenin çocuklarının gelişimi ve sıhhati için gereksinim duyduğu temel ihtiyaçları karşılayamadığını belirten' Sperling, krizlerin hem şu anki hem de gelecek nesiller üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için artık 'cesur kararlar' alınması ve 'stratejik fon' yaratılması gerektiğini söyledi.

ALMANYA: HER BEŞ ÇOCUKTAN BİRİ YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR

Örgütün çalışması, Almanya'da iki milyondan fazla çocuğun yoksulluk çektiğine de işaret etti. Grosshaus, "Almanya'da her beş çocuktan biri yoksulluk içinde yaşıyor. Artık daha fazla mazerete yer yok. Alman hükümeti çocuk yoksulluğuyla mücadele için verdiği sözleri artık yerine getirmeli" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)