ABD'den Türkiye merkezli 5 şirket ve 1 Türkiye vatandaşına 'Rusya' yaptırımı

ABD, Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesi bağlamında, aralarında beş Türkiye merkezli şirket ve bir Türkiye vatandaşının da olduğu kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, aralarında Türkiye merkezli beş şirket ve bir Türkiye vatandaşının da olduğu kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım kararı aldı. Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesi bağlamında alınan yeni kararlar, bugün ABD Hazine Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Buna göre, Margiana İnşaat Dış Ticaret Limited Şirketi, CTL Dış Ticaret Limited Şirketi, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi Limited Şirketi, Denkar Gemi İnşa Şirketi, ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol'a yaptırım getirildi. 

'TÜRK HÜKÜMETİYLE ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞTIK'

Bugün erken saatlerde ABD'nin Rusya'nın yaptırımları delmesine yardım ettiği ve Ukrayna savaşında Rusya'yı desteklediği gerekçesiyle Türkiye merkezli beş şirkete ve bir Türkiye vatandaşına yaptırım uygulayacağı iddia edilmişti. İsminin gizli kalması koşuluyla Reuters'a konuşan bir ABD'li üst düzey Hazine Bakanlığı yetkilisi, "Son 18 aydır Türk hükümetiyle ve özel sektörle endişelerimizi paylaştık ve Rusya'nın savaşıyla bağlantılı olarak yaptırım uyguladıklarımızla iş yapmanın önemli risklerini bildirdik" demişti. Yaptırımlara atıfta bulunan yetkili, "Bunlar, bizim yaptırım uygulanan işletmelere maddi destek sağlayan kişi ve işletmeleri hedef almaya devam eden bağlılığımızı yansıtıyor" diye konuşmuştu.

5 ŞİRKET VE BİR KİŞİ LİSTEDE

Reuters'a konuşan yetkilinin aktardığına göre, beş şirket ve bir kişiye yönelik söz konusu yaptırımlar, Rusya ile bağlantılı olarak 150'den fazla kişi ve kuruluşa yönelik daha büyük bir paketin parçası olacaktı. Uygulanacak yaptırımların, Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı, yaptırıma tabi gemilerin onarımına ve 'çift kullanımlı malların' transferine yardımcı olmakla suçlanan denizcilik ve ticaret şirketlerini hedef alacağı ifade edilmişti.

Yetkili, ABD Hazine Bakanlığı'nın, Rusya'nın çift kullanımlı malların ithalatı için güvendiği şirketler arasında olduğu iddia edilen Margiana İnşaat Dış Ticaret ve Demirci Bilişim Ticaret Sanayi isimli şirketlere yaptırım uygulayacağını bildirmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da Denkar Ship Construction şirketine Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı gemilere onarım hizmeti sunduğu iddiasıyla yaptırım uygulayacağını kaydetmişti. Türkiye merkezli tersane işletmesi ID Ship Agency ile sahibi Ilker Dogruyol'a ve CTL Limited şirketine de bu kapsamda ABD tarafından yaptırım uygulanacağı bilgisi paylaşılmıştı. (DIŞ HABERLER)