ABD'den Suriye'deki iki silahlı grup hakkında yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı'nın Dış Varlıklar Kontrol Ofisi, Süleyman Şah Tugayı ve Hamza Birliği isimli silahlı gruplarla üç liderine yaptırım uygulama kararı aldı.

Fotoğraf: Afrin / Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'de faaliyet gösteren iki silahlı grup hakkında 'kuzey Suriye'deki ciddi insan hakları ihlallerini' gerekçe göstererek yaptırım kararı aldı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde 17 Ağustos Perşembe günü yayınlanan yazılı açıklamada, bakanlığa bağlı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) 'Suriye merkezli iki silahlı milis grup ile söz konusu grupların üç liderini kuzey Suriye'nin Afrin bölgesinde yaşayan kişilere karşı ciddi insan hakları ihlalleri ile bağlantılı' olarak yaptırım listesine aldığı, milis liderlerinden birine ait bir otomobil satış şirketinin de buna dahil edildiği aktarıldı. 

Buna göre, ABD Maliye Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) tarafından yaptırım listesine alınan grupların Süleyman Şah Tugayı ve Hamza Birliği olduğu açıklandı. Bu grupların liderleri oldukları belirtilen Muhammed Hüseyin El Casim ve Velid Hüseyin El Casim’le birlikte Seyf Bulad Ebubekir de ABD'nin yaptırım listesine eklendi.

TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREN OTOMOTİV ŞİRKETİ DE LİSTEDE

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'nin aktardığına göre, yaptırım listesine alınan iki grubun Türkiye’nin 2018 yılında bölgeye düzenlediği askeri operasyondan bu yana Afrin’de denetimi elinde bulunduran ve Türkiye'nin de destek verdiği gruplar olduğu belirtildi.

Buna göre, Süleyman Şah Tugayı isimli silahlı grup, Afrin bölgesinde özellikle Kürtlere baskı kurarak bu kişileri bölgeden kaçmaya zorlamak, aile üyelerini kaçırarak fidye ödemek zorunda bırakmak ve haraç toplamak gibi eylemlerle suçlanırken, Hamza Birliği isimli grup da fidye için kaçırılan kişilerin tutulduğu gözaltı merkezlerini işletmek ve burada bu kişilere işkence, taciz ve cinsel saldırı suçlarının işlenmesiyle suçlandı.

Süleyman Şah Tugayı’nın lideri olan Muhammed Hüseyin El Casım'ın Türkiye’de faaliyet gösteren otomobil şirketi El-Safir Oto da el koyma ve fidye yoluyla elde edildiği ileri sürülen gelirlerin bu şirkete aktarıldığı iddiasıyla yaptırım listesine alındı. Açıklamaya göre, Süleyman Şah Tugayı’nın komutanları da otomobil şirketine ait farklı şubeleri yönetiyor. Şirket, Ahrar El Şarkiye grubunun başındaki Ahmed İhsan Feyyad El Hayes adlı kişiye ait. Bu kişi de ABD’nin yaptırım listesinde bulunuyor. El Casım’ın küçük kardeşi Velid Hüseyin El Casım da cinsel saldırı ve 2020 yılında fidyesi ödenmeyen bir kişiyi öldürmekle suçlanıyor.

Hamza Birliği’nin başındaki Seyf Bulad Ebubekir’in de yerel halka yönelik acımasız baskıları nedeniyle yaptırım listesine alındığı, Ebubekir'in Kürt kadınlarının kaçırılması, mahkumların ciddi şekilde istismar edilmesi, bazen de öldürülmesi olaylarına karıştığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)