ABD'den Esad'ın kuzenlerine 'uyuşturucu' yaptırımı

ABD Hazine Bakanlığı, aralarında Suriye Devlet Başkanı Esad'ın iki kuzeninin de olduğu altı kişiye 'captagon üretimi ve ihracatında rol oynadıkları' gerekçesiyle yaptırım kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetimi, aralarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iki kuzeninin de olduğu altı kişiye sentetik bir uyuşturucu türü olan 'captagon'un üretimi ve ihracatında rol oynadıkları gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı aldı. ABD Hazine Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, kararın İngiltere ile koordinasyon halinde alındığı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, bakanlık açıklamasında, Beşar Esad'ın kuzenlerinden Samer Kamal Esad'ın '4'üncü Tümen ve Hizbullah'ın bazı ortaklarıyla koordinasyon içinde Lazkiye'deki önemli captagon üretim tesislerini yönettiği', diğer kuzeni Wassim Badi Esad'ın ise 'bölgesel uyuşturucu kaçakçılığı ağında önemli bir figür olduğu' kaydedildi.

'SURİYE CAPTAGON ÜRETİMİNDE KÜRESEL BİR LİDER HALİNE GELDİ'

Suriyeli iş insanı ve Esad'ın kardeşi Maher Esad'ın yakın arkadaşı olan Khalid Qaddour'un da yaptırım uygulanan isimler arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, 'Suriye'nin güneyinde uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığında önemli rol oynayan' rejim karşıtı silahlı grupların eski komutanlarından Imad Abu Zureik'in de yaptırım listesine alındığı, Hizbullah ile bağlantılı Lübnanlı iki kişinin de yaptırım listesine eklendiği' bilgisi paylaşıldı.

'Captagon ticaretinin milyar dolarlık yasa dışı bir girişime dönüştüğünün tahmin edildiği' kaydedilen ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, 'Esad ailesinin captagon kaçakçılığındaki hakimiyetiyle Suriye rejimi için finansman sağladığı' belirtildi.

Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) Direktörü Andrea Gacki de konuya ilişkin açıklamasında, Suriye'nin çoğunlukla Lübnan üzerinden kaçakçılığı yapılan ve son derece bağımlılık yapan captagon üretiminde 'küresel bir lider' haline geldiğini söyledi. Gacki, "Müttefiklerimizle birlikte rejimin Suriye halkına yönelik baskısını sürdürmesini sağlayan yasa dışı uyuşturucu gelirleri ve diğer mali yollarla Beşar Esad rejimini destekleyenlerden hesap soracağız" ifadelerini kullandı. ​​​​​​​(DIŞ HABERLER)