ABD'den İranlı istihbaratçılara suçlama: Gazeteciyi kaçırmaya çalıştılar

ABD'de hazırlanan iddianamede İranlı dört istihbarat görevlisi, New York'ta yaşayan gazeteci ve kadın hakları savunucusu Masih Alinejad’ı kaçırmaya çalışmakla suçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Adalet Bakanlığı, İranlı dört istihbarat görevlisini New York'ta yaşayan gazeteci ve kadın hakları savunucusu Masih Alinejad’ı kaçırmaya çalışmakla suçladı. Federal mahkemenin hazırladığı iddianameye göre İranlı istihbaratçılar, insan kaçırmak için komplo kurmak, yaptırımları ihlal etmek ve dolandırıcılıkla suçlandı.

'ZORLA İRAN'A GÖTÜRÜLECEKTİ'

Belirtilen kişilerin ayrıca, Amerika'nın Sesi Farsça Yayın Bölümü'nde çalışan Alinejad'ın evini gözetlediği, fotoğraflarını çektiği ve takip etmek için özel dedektif tuttuğu ileri sürüldü. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Audrey Strauss, dört sanığın 'izledikleri kişiyi zorla İran'a götürmeyi planladıklarını' söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda İran'da başörtüsü takma zorunluluğuna karşı 'Beyaz Çarşamba' eylemlerini örgütleyen Alinejad, Twitter paylaşımında "İran İslam Cumhuriyeti istihbaratının beni kaçırma planını bozduğu için FBI'a minnettarım. Bu komplo, Ruhani tarafından düzenlendi. Ruhullah Zam'ı kaçıran ve idam eden rejim budur" dedi. 

'TÜRKİYE'YE ÇEKMEYE ÇALIŞTILAR'

Reuters'ın aktardığına göre Alinejad, İranlı istihbarat yetkililerinin kendisini birçok kez tehdit ederek 'Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını' söyledi. Ajansa göre gazeteci, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından geçtiğimiz yıl uyarılmış, kendisi ve kocası bir güvenli eve yerleştirilmişti.

Zam, İran’da hükümet karşıtı protestolarda kışkırtıcı rol oynadığı iddiasıyla hüküm yiyen birçok muhaliften biriydi. İran’dan kaçarak bir süre Fransa’da yaşayan Zam, geçtiğimiz yıl idam edildi. Ancak 47 yaşındaki Zam'ın İran'a nasıl döndüğü bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)