'ABD'den Filistin'i tanıması bekleniyor, iki devletli çözümden söz etmesi değil'

Filistin Yönetimi Başkanlığı Sözcüsü Ebu Rudeyne, "ABD'den de Filistin'i tanınması bekleniyor, iki devletli çözümden söz etmesi değil" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin Yönetimi Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, ABD'nin sadece iki devletli çözümden söz etmesi değil Filistin'i 'devlet olarak tanıması gerektiğini' söyledi. Ebu Rudeyne, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

'BUNU YAPMANIN EN UYGUN VAKTİ'

AA'nın aktardığına göre Ebu Rudeyne, İsrail'in barış ve istikrarla ilgilenmediğini ve hala bağımsız bir Filistin devleti kurmadan barışın elde edilmeyeceğinin farkında olmadığına dikkati çekerek, "ABD'den de Filistin'i tanınması bekleniyor, iki devletli çözümden söz etmesi değil. Bu vakit, bunu yapmanın en uygun vaktidir" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararları, BM Genel Kurul kararları ve uluslararası fikir birliği, Filistin'i BM'ye üye olmayan ülke statüsüne ve Filistin bayrağının tanınan ülkelerin bayrağının yanına eklediğini ifade eden Ebu Rudeyne şunları kaydetti: "Filistin halkı meşru haklarından, Kudüs ve mukaddesatından ve ne kadar sürecek olursa olsun bağımsız Filistin devletlerinin kurulmasından vazgeçmeyecek."

NETANYAHU'DAN BIDEN'IN ÖNERİSİNE RET

İsrail Başbakanı Netanyahu dün, bağımsız Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu bir kez daha tekrar etmişti. Bu açıklamadan kısa süre önce ABD Başkanı Joe Biden, telefonda konuştuğu Netanyahu’nun iki devletli çözümü kabul edebileceğini söylemişti.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, ABD merkezli CNN televizyonunun, Netanyahu'nun 18 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği sözlerin, "Filistin devletinin kurulma olasılığını dışlama" anlamına gelmediğini ABD Başkanı Joe Biden'e ilettiği yönündeki haberi yalanlandı. Açıklamada, "Netanyahu'nun, 19 Ocak'ta Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde yıllardan beri izlediği ve önceki günkü basın toplantısında da dillendirdiği pozisyonunu yinelediği" aktarıldı.

Netanyahu'nun pozisyonunun, "Hamas'ın yok edilmesinin ardından, Gazze'nin bir daha İsrail için tehdit oluşturmaması adına buradaki güvenlik kontrolünün tamamıyla ele geçirilmesi" üzerine kurulu olduğu, bunun da Filistin egemenliği kurulması yönündeki taleplerle çatıştığı ifade edildi.

Netanyahu, 18 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında da, Gazze'deki saldırılardan sonraki süreçte herhangi bir şekilde Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu belirtmişti. Netanyahu, bu tutumunu ABD yönetimine de bildirdiğini söylemişti. ABD'nin NBC News televizyonunda yayınlanan haberde, ABD yönetiminin Netanyahu sonrası döneme hazırlandığı iddia edilmişti.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ile İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri yaptıkları yazılı açıklama ve yayınladıkları videolarla karadaki çatışmalara ilişkin bilgi verdi. Kassam açıklamasında, direnişçilerin, Cibaliya'nın doğusunda İsrail askerleriyle sıfır mesafeden çatışmaya girdiğini kaydetti. Cibaliya'nın doğusunda İsrail askeri araçlarının hedef alındığı ana ilişkin görüntüler paylaşıldı. 

Kudüs Seriyyeleri ise Gazze kentinin güneyinde bir İsrail askerinin vurulduğunu, doğusunda ise askeri araçlara patlayıcı özelliği yüksek bombalarla pusu kurulduğunu, araçların imha edildiğini, içindeki askerlerin ise öldüğünü ya da yaralandığını belirtti.

Gazze'nin orta kesiminde ise çatışmalar ve bombardıman El Bureyc ve El Megazi mülteci kamplarında yoğunlaştı. Kudüs Seriyyeleri, Nuseyrat Mülteci Kampı'nın kuzeyinde İsrail ordusuna ait bir Merkava tankının Tandom bombasıyla hedef alındığı kaydetti. İsrail ordusu, karadan ilerlemeye çalıştığı en önemli noktalardan biri olan güneydeki Han Yunus kentinde de Filistin güçlerinin direnişiyle karşılaştı.

Kassam Tugayları, Han Yunus'un güneyi ile kuzeyinde İsrail askerlerini hedef aldığını, Kudüs Seriyyeleri de makineli tüfeklerle İsrail askerleriyle çatışmaya girdiğini açıkladı. İsrail ordusu ayrıca Han Yunus'ta Filistin Kızılayına bağlı Emel Hastanesi ile Gazze Avrupa Hastanesi çevresine yoğun hava saldırısı düzenledi.

HAN YUNUS'A BROŞÜR ATILDI

İsrail uçaklarından Han Yunus kentine havadan broşürler atıldı. Direniş güçlerinin elindeki 69 esirin isim ve resimlerinin olduğu broşürlerde, Filistinlilerden, bu kişilerden tanıdıkları varsa bunu bildirmeleri istendi. (DIŞ HABERLER)