ABD'de 'siber kaçırma': Çinli değişim öğrencisi bulundu

ABD'de 17 yaşındaki Kai'yi kendisini izole etmesi için ikna eden kişiler, Çin'deki ailesine oğullarının kaçırıldığını söyleyerek fidye istedi. 'Siber kaçırma' mağduru değişim öğrencisini polis buldu.

Fotoğraf: Riverdale Polis Departmanı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Utah eyaletinde kayıp olduğu bildirilen ve kaçırıldığından şüphelenilen 17 yaşındaki Çinli değişim öğrencisi bulundu. Polis, Kai Zhuang'un çocuk kaçıran kişilerce manipüle edildikten sonra kendisini izole ettiğine inanıyor.

BBC'nin haberine göre, Riverdale İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kai'nin Utah'ın kırsal bir bölgesinde bir çadırın içinde 'çok üşümüş ve korkmuş bir biçimde' bulunduğunu açıkladı. Polisin açıklamasına göre, şüpheliler, Kai'nin Çin'deki ailesine ulaşarak kendilerinden yaklaşık 80 bin dolar fidye istemişti. Bu vaka, ABD'de 'siber kaçırma' olarak bilinen ve değişim öğrencilerini hedef alan dolandırıcılık vakalarından biri olarak kayıtlara geçti. 

FAİLLER, KAÇIRMADAN KAÇIRMIŞ GİBİ YAPIYOR

Polisler, Kai'nin 20 Aralık Çarşamba gününden bu yana şüphelilerce kontrol edildiğini düşünüyor. Kai, 20 Aralık'ta Utah'ın Provo bölgesindeki polis memurlarınca kamp ekipmanları taşırken görülmüştü. Polisler, güvenliğinden endişe ederek Kai'nin ev sahibi aileyle birlikte yaşadığı Riverdale'e dönmesini sağlamıştı. Kai, o gün kendisine yönelik herhangi bir tehditten söz etmezken, polis, 28 Aralık'ta Kai'nin eğitim gördüğü okuldan ihbar almıştı. Okulla iletişime geçen Kai'nin Çin'deki ailesi kendilerinden oğulları için fidye istendiğini bildirmişti. Aileye Kai'nin kaçırıldığına işaret eden bir fotoğraf da gönderilmişti. 

Riverdale polisinin açıklamasına göre, 'siber kaçırılma'ya maruz kalan kişiler, faillerce kendilerini izole etmeleri için ikna ediliyor, hatta bazı durumlarda failler, kendileri orada olmasalar da dolandırdıkları kişilerden rehin alındıklarına işaret edebilecek fotoğraflarını çekmelerini istiyor. Bu esnada, mağdurlar Facetime ya da Skype üzerinden izleniyor. Ardından hem mağdur hem de ailesi eğer kendilerinden istenen şeyleri yerine getirmezlerse diğerine zarar verileceği konusunda tehdit ve ikna ediliyor. 

ÇADIRDA ÇOK SAYIDA TELEFON BULUNDU

Kai, polisin başlattığı çalışma sonrası 31 Aralık Pazar günü Riverdale'in 40 kilometre kuzeyinde, Brigham City yakınlarında yanında hiçbir ısı kaynağı olmadan bulundu.

Kai'yi 'kaçıran' kişiler kendisinin yanında olmasa da polis, çocuğun güvenliğinden endişe ettiklerini bildirdi. Polis memurları ayrıca Kai'nin kaldığı çadırda sınırlı miktarda su ve gıda, bir battaniye ve uyku tulumunun yanı sıra failler tarafından kullanıldığı değerlendirilen çok sayıda telefon buldu. Kai, bulunduktan sonra hipotermi yaşayıp yaşamadığının anlaşılması için sağlık kontrolünden geçirildi. Çocuk, polisten 'sıcak bir cheeseburger' ve ailesiyle konuşmak istedi. (DIŞ HABERLER)