ABD'de kürtaj hakkını savunanlara Kanada'dan destek

Kanada Aile Bakanı Karina Gould, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını koruyan Roe-Wade kararını iptal etmesi halinde ABD'den kürtaj olmak isteyenlere hizmet sağlayacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada Aile Bakanı Karina Gould, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını bozması halinde, ABD'lilerin Kanada'da kürtaj olabileceğini söyledi.

Gould, CBC News kanalına yaptığı açıklamada, “Eğer insanlar buraya gelir ve [kürtaja] erişim ihtiyaçları varsa, bu bizim mutlaka sağlayabileceğimiz bir hizmet. Güvensiz yollardan her sene 25 milyon kürtaj yapılıyor. Kürtajı yasaklamak, o kürtajların olmayacağı anlamına gelmiyor, yasadışı kürtajların olacağı anlamına geliyor” dedi.

The Guardian'ın haberine göre, Kanada Kürtaj Hakları Koalisyonu yetkilileri de kürtaj olmak isteyen ABD'lilere yardım edileceğini aöçıklaıd. Koalisyon sözcüsü Carolyn Egan tarafından yapılan açıklamada, “Eskiden [1988 yılından önce] referans veren ve Kanadalıları ABD'ye ulaştırmaya yardımcı olan bir insan ağımız vardı. Eğer gerekirse, bu tekrar gerçekleşir, fakat tam tersi yönde” denildi.

MEKSİKA'DA KÜRTAJ OLANAĞI

ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe-Wade kararını bozması halinde kürtaj olmak isteyen birçok ABD'linin Meksika'ya gitmesi de öngörülüyor. Meksika'daki kadın hakları savunucusu Las Libres grubu, ABD'lilerin bazı Meksika eyaletlerinde ücretsiz olarak kürtaj olabileceğini söyledi.

Kuruluşun koordinatörü Vero Cruz, “Meksika'ya geçen kadınlar, ilaç yoluyla kürtaj olmak için, Monterrey, Tijuana ve diğer şehirlere geliyorlar. Ayrıca, kürtaj hapları bedava” şeklinde konuştu. Cruz, ayrıca cerrahi yollardan kürtajın Sinaloa, Coahuila ve Baja California eyaletlerinde yasal olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)