ABD'de kürtaj hakkını savunanlara destek: 100 bin dolar bağış yapıldı

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını kaldırmaya yönelik karar taslağının sızdırılmasından sonra kürtaj klinikleri ve bu hakkı savunan gruplara yapılan bağışların 100 bin dolara ulaştığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmeye hazırlandığı haberi üzerine, ülkedeki kürtaj kliniklerine ve kürtaj hakkını destekleyen sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlarda artış görüldüğü belirtildi. 

Reuters'in haberine göre, NARAL Pro-Coice America isimli bir gruba yapılan bağışlar, haberin duyulmasından 24 saat sonra bir önceki güne göre yüzde 1,403 oranında artış gösterdi. Bağışçıların yüzde 51'inin gruba ilk defa para yardımında bulundukları belirtildi.

100 BİN DOLARA ULAŞTI

150'den fazla bağımsız kürtaj kliniği bünyesinde bulunduran bir dernek olan Abortion Care Network, pazartesi gecesi ile çarşamba öğlen arasındaki zaman diliminde, yaklaşık dört bin bağışçıdan 100 bin dolardan fazla bağış aldı.

Bunun, derneğin bu kadarlık bir süre zarfında aldığı en büyük bağış miktarı olduğu belirtildi. Dernek yöneticisi Nikki Madsen, kürtaj hakkı için mücadele edeceklerini söyleyip, "Eğer kliniklerin kürtaj yapması yasaklanırsa biz onları açık tutmaya çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

'BAĞIŞLARDAKİ EN FAZLA ARTIŞ' 

Oklahoma eyaletindeki kürtaj kliniklerini destekleyen “Roe Fund” adlı bir bağış fonu, salı günü yaklaşık sekiz bin bağışçıdan 50 bin dolarlık bir bağış aldı. Fonun mali işlerinden sorumlu yöneticisi Janice Massey, bu miktarı çalışmakta olduğu 13 senedir gördüğü “bağışlardaki en fazla artış” olarak niteledi.

Politico, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkının yasal dayanağını oluşturan mahkeme kararının bozulması yönündeki taslağını sızdırmıştı. Taslak, Cumhuriyetçilerin desteğini alırken; Demokratlar, Başkan Joe Biden'ı karara direnmeye çağırmıştı. (DIŞ HABERLER)