ABD'de ilk: Çocukların sosyal medya kullanımına ebeveyn izni şartı

ABD'de Utah eyaleti valisi Spencer Cox, 'çocukları çevrimiçi olası tehlikelerden korumak' için 18 yaşın altındaki kişilerin sosyal medyaya erişimini ebeveyn iznine bağladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Utah, çocukların sosyal medya kullanımını ebeveyn izni şartına bağlayarak yasa yoluyla sınırlandıran ilk ABD eyaleti oldu. Buna göre, reşit olmayanların sosyal medya platformlarına erişimine izin vermeden önce şirketlerin ebeveyn izni alması gerekecek. 

AA'nın aktardığına göre, Utah eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Spencer Cox'un imzaladığı yasa, 'çocukları çevrimiçi olası tehlikelerden korumayı' amaçlıyor. Cox, "Sosyal medya şirketlerinin gençlerimizin ruh sağlığına zarar vermesine artık izin vermeyeceğiz" dedi.

YASA NE GETİRİYOR?

Yasa, sosyal medya şirketlerinin, eyaletteki kullanıcıların hesap açmak için 18 yaşında veya daha büyük olduğunu doğrulamasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, şirketlerin sosyal medya platformunda reşit olmayanlarda bağımlılığa yol açan tasarım veya özellik kullanması yasaklanıyor. Şirketler, çocukları bağımlılık yapan özellik ve tasarımlara maruz bıraktıkları için 250 bin dolar ve ayrıca her çocuk için 2 bin 500 dolar para cezasına çarptırılabilecek.

Ebeveynlere çocuklarının sosyal medya hesapları üzerinde tam yetki veren yasa ile birlikte ebeveynler çocuklarının mesajlarına ve paylaşımlarına erişebilecek. Instagram, TikTok, Facebook gibi platformlarda hesap açmak isteyen bir çocuk, ailesinden özel izin almak zorunda olacak. Yasa ile çocukların akşam 22.30 ile sabah 6.30 arasında uygulamaları girmesi de engellenecek. Bu yasağın istisnası ise ailelerin vereceği onay olacak.

Sosyal medya şirketlerinin eyaletteki çocuklara ait verileri toplamasını veya reklam amaçlı olarak onları hedef almasını yasaklayan yasa, 1 Mart 2024’te uygulamaya girecek.

'BASKI ALTINDA YAŞAYAN ÇOCUKLAR SOSYAL MEDYADAN KOPARILABİLİR'

Öte yandan, sivil toplum örgütleri söz konusu yasanın ifade özgürlüğü konusunda ciddi sıkıntıları beraberinde getireceği uyarısında bulundu. BBC'ye konuşan TechFreedom'dan ifade özgürlüğü avukatı Ari Z. Cohn, “Baskı altında yaşayan örneğin LGBT çocuklar bu yasayla tamamen sosyal medyadan koparılabilir” dedi. (DIŞ HABERLER)