ABD'de iki polis Donald Trump'a dava açtı: 'Halkı şiddete teşvik etti'

ABD'de iki polis, 6 Ocak'taki Kongre baskınını kışkırttığı gerekçesiyle eski başkan Donald Trump'a dava açtı. Polisler 75'er bin dolar tazminat istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de iki polis, 6 Ocak'ta seçim sonuçlarını kabul etmeyerek Kongre binasına baskın düzenleyen yüzlerce kişiyi kışkırttığı gerekçesiyle eski başkan Donald Trump'a dava açtı. Polisler, bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı olaylarda yaşadıkları fiziksel ve duygusal hasar için 75'er bin dolar tazminat istedi.

17 yıllık polis James Blassingame ve 11 yıllık polis Sidney Hemby'nin Columbia bölge mahkemesinde açtığı davada, Donald Trump, başkanlık seçimlerinin tasdikleneceği Kongre oturumunu engellemeleri için destekçilerine çağrı yaparak bir isyanı kışkırtmakla suçlanıyor. Dava dilekçesinde, Trump'ın 2020 seçimleri kampanyasında yaptığı konuşmalar, Twitter paylaşımları, başkanlık münazaralarındaki bazı yorumları ve Demokrat rakibi Joe Biden'ın seçim zaferini sorgulayan açıklamaları suçlamaya kanıt olarak gösteriliyor.

Dilekçede Trump'ın, muhaliflere karşı şiddet tehdidinde bulunduğu, destekçilerini şiddete teşvik ettiği ve ırkçı/nefret söylemi kullanan grupların şiddet eylemlerini görmezden geldiği belirtiliyor. Trump'ın, 6 Ocak günü düzenlenen baskından önce destekçilerine Kongre'ye yürüme çağrısı yaptığı, "Orada olun, çılgın geçecek" dediği de hatırlatılıyor.

Donald Trump, başkanlığı Biden'a devretmesinden hemen önce Kongre'de benzer bir suçlamayla başlatılan azil sürecinde Cumhuriyetçi Partililerin oylarıyla 'aklanmıştı'. ABD'nin eski başkanı, Kongre'de seçim sonuçlarının onaylanacağı oturumu engelleyen ve bir kişinin ölümüne yol açan destekçilerini kendisinin kışkırttığı suçlamasını reddediyor. (DIŞ HABERLER)