ABD'de 'Bolsonaro sınır dışı edilsin' çağrısı: Trump'ın taktiklerini kullanıyor

ABD'de Demokrat Partili vekiller, Florida'da bulunan Bolsonaro'nun sınır dışı edilmesini talep etti. Bolsonaro ise, "Görevim boyunca her zaman demokrasiyi savundum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da görev süresi sona ermeden iki gün önce, resmi devir teslim törenine katılmadan ABD'ye giden eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye zorla giren destekçilerini eleştirdi. Bolsonaro, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak bugün olduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandalizm ve kamu binalarına yönelik işgaller bu kuralın dışındadır" ifadelerini kullandı.

Yetkililerin, faşist ve fanatiklerin tahriplerine izin verdiğini belirten Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya yanıt veren Bolsonaro, "Görevim boyunca her zaman Anayasa'nın dört satırına bağlı kaldım ve yasaları, demokrasiyi, şeffaflığı ve kutsal özgürlüğümüzü savundum" dedi. 

LULA, 'BOLSONARO SEBEP OLDU' DEMİŞTİ 

Lula, "Bunu yapanlar kanunun gücüyle cezalandırılacak. Henüz hükümeti kurarken pazar gününün sessizliğinden faydalandılar. Eski Cumhurbaşkanı'nın (Bolsonaro) birkaç konuşmasının buna yol açtığı biliniyor. Bu da onun ve onu destekleyen sempatizanlarının sorumluluğudur" açıklamasında bulunmuştu. 

Brezilya'da dün, Bolsonaro destekçileri 'darbe' talebiyle polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti. Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan faşist Bolsonaro'nun destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkartılmıştı.

'ABD, BOLSONARO'YA SIĞINAK OLMAMALI'

Öte yandan, ABD'de Demokrat Partili Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Joaquin Castro, Florida'da bulunan Bolsonaro'nun ABD'den sınır dışı edilmesini istedi. Castro, "ABD, Brezilya'da iç terörizmi kışkırtan bu otoriter için bir sığınak olmamalı. Brezilya'ya geri gönderilmeli" dedi. ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin 6 Ocak 2021'de düzenlediği Kongre baskının işaret eden Castro, eski ABD başkanına yakınlığıyla bilinen Bolsonaro'nun 'yerli teröristlere ilham vermek için Trump'ın taktiklerini kullandığını' da sözlerine ekledi.

Ocasio-Cortez ise, Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "ABD'de Kongre binasının faşistler tarafından saldırıya uğramasından yaklaşık iki yıl sonra, faşist grupların Brezilya'da da aynısını yapmaya çalıştığını görüyoruz." (DIŞ HABERLER)