ABD Yüksek Mahkemesi'nden 'Teksas' kararı: Sığınmacı yasası askıya alındı

ABD Yüksek Mahkemesi, ülkenin güneyindeki Teksas eyaletinde polise sığınmacıları gözaltına alma yetkisi veren yasayı 13 Mart tarihine kadar askıya aldı.

ABD'nin eski başkanı Trump, Başkan Biden'la aynı gün Meksika sınırındaydı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde, polise Meksika sınırından ülkeye giren sığınmacıları gözaltına alma yetkisi veren yasayı geçici olarak durdurma kararı aldı. ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Samuel Alito, yasanın 13 Mart'a kadar askıya alınmasına hükmetti. Alito, kararında, Teksas eyaleti yetkililerinin savlarını mahkemeye sunmaları için 11 Mart Pazartesi gün sonuna kadar süreleri olduğunu bildirdi.

Teksas'ın Cumhuriyetçi Partili Valisi Greg Abbott, söz konusu yasayı Aralık 2023'te onaylamıştı. Yerel yargıçlara 'yasa dışı gelen göçmenlerin' ülkeden gönderilmeleri yönünde karar alma yetkisini de veren yasanın bugün yürürlüğe girmesi planlanmıştı.

BIDEN YÖNETİMİ YÜKSEK MAHKEME'YE BAŞVURMUŞTU

Abbott, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçlayarak sığınmacıların ABD'ye geçmek için çoğunlukla tercih ettiği Eagle Pass kentindeki sınır bölgesine yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda dikenli tel çekilmesini emretmişti. Biden yönetimi ise sınır güvenliğinin federal hükümetin yetkisinde olduğunu belirterek dikenli tellerin kaldırılması için ABD Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuştu.

AA'nın aktardığına göre, Yüksek Mahkeme, Meksika sınırının Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılmasına hükmetti ancak Teksas Valisi Abbott'un bu karara uymayacağını açıklaması üzerine Biden hükümeti ile arasındaki anlaşmazlık tırmandı.

Teksas Ulusal Muhafızları, mahkeme kararına rağmen 23 Ocak'ta ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermemiş, dikenli telleri yerleştirmeye devam etmiş, 25 Cumhuriyetçi eyaletin valileri de ortak bildiriyle Teksas eyaletinin yanında olduklarını açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)