ABD ve Rusya dışişleri bakanları 'tutuklu takası'nı görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından bu yana ilk kez Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşeceğini duyurdu. Görüşmede, Rusya'da alıkonulan ABD'lilerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’da tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının iadesi için Moskova’ya “önemli bir teklif hazırladıklarını” ve yakın zamanda bu konuda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenleyen Blinken, “Önümüzdeki günlerde, bizim için en öncelikli konu olan Brittney Griner ve Paul Whelan’ın serbest bırakılması için Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile savaş başladığından beri ilk kez konuşmayı bekliyorum. Onların serbest bırakılması için birkaç hafta önce masaya çok önemli bir teklif koyduk. Hükümetlerimiz bunu defalarca doğrudan görüştüler ama konuyu bizzat takip etmek için görüşeceğim" dedi.

UKRAYNA TAHILI DA GÖRÜŞÜLECEK

Lavrov ile görüşmesinde Ukrayna tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli bir şekilde ihraç edilmesinin sağlanması için Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna, Türkiye ve Rusya’nın İstanbul’da imzaladığı anlaşmayı da gündeme getireceğini belirten Blinken, bir an önce Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ayrılmasını ve Rusya’nın verdiği sözü tutmasını beklediğini vurguladı.

Blinken, Brittney Griner ve Paul Whelan’a karşılık ABD’de tutuklu bulunan Rus silah tüccarı Viktor Bout'un takas edileceği iddialarıyla ilgili soruya ise "detaylara girmeyeceği" şeklinde karşılık verdi.

'ABD'LİLERİN SERBEST BIRAKILMASI ÖNCELİK'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de yaptığı açıklamada, Blinken’ın açıklamalarına işaret ederek, “Biden ve ekibi, vatandaşlarımızı evine döndürmek için sıra dışı adımlar atmaya hazırdır. Bunu Trevor Reid’i evine döndürürken gösterdik. Griner konusunda da aktif olarak çalışıyoruz. Rusya’nın bu konuda olumlu yaklaşmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)