Ankara'da Rusya ve ABD arasında tutuklu takası

ABD'de tutuklu bulunan Rus pilot Yaroşenko'nun Rusya'da cezaevinde bulunan ABD vatandaşı Trevor Reed ile takas edildiği açıkladı. Takasın Ankara'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Trevor Reed ve Konstantin Yaroşenko
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, ABD'de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko'nun Rusya'da cezaevinde yatan ABD vatandaşı Trevor Reed ile 'takas' edildiğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, söz konusu takas kararının 'uzun müzakereler' sonucu alındığını bildirdi. Açıklamada, "Uzun süren müzakere süreci sonucunda 27 Nisan 2022'de daha önce Rusya'da hüküm giyen ABD vatandaşı Trevor Reed, 2010'da ABD mahkemesi tarafından 20 yıl hapse mahkûm edilen Rusya vatandaşı Konstantin Yaroşenko'yla takas edildi" ifadeleri kullanıldı.

BIDEN: TREVOR, RUS MAHKUMİYETİNDEN KURTULDU

ABD Başkanı Joe Biden, 2019'dan bu yana Rusya'da tutuklu bulunan Amerikalı Trevor Reed'in serbest bırakılmasının 'memnuniyetle' karşılandığını söyledi. Biden, "Eski bir deniz piyadesi olan Trevor, Rus mahkumiyetinden kurtuldu" dedi.

Eski bir ABD deniz piyadesi olan Reed'in Rusya'da serbest bırakıldığını ve onun için endişelenen ailesine iyi haberi bizzat kendisinin verdiğini belirten Biden, Reed'in serbest bırakılması için çalışan ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Roger Carstens, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan ve diğer hükümet yetkililerine teşekkür etti.

TAKAS, ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ

AA'nın haberine göre, Amerikan basınına açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkili ise takas ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Takas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin iş birliğiyle, Biden yönetimi yetkilileri ve Kremlin yetkilileri tarafından önceden kararlaştırılan dikkatli bir şekilde düzenlenmiş bir dizi hareketle Türkiye'de gerçekleşti. Reed ve Yaroshenko, Türkiye'ye neredeyse aynı zamanda geldiler. Her iki taraftaki ekipler, diğer ülkenin teklif ettiği kişinin kimliğini doğruladı, ardından Yaroshenko ve Reed pistte uçaklara doğru yürüdü.”

Amerikan CNN televizyonuna bağlanan Reed’in babası Joey Reed ise kendisini ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Başkanı Joe Biden’ın aradığını ve oğlu ile ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Serbest bırakılan Reed ile görüştüklerini ve oğullarının duygulandığını anlatan baba Reed, “Bu hafta onu Moskova’daki bir hapishaneye nakletmişlerdi. Onu oradan da Türkiye’ye getirdiler. Trevor bize havaalanında tıpkı filmlerde olduğu gibi ABD uçağının Rus uçağının yanına yanaştığını ve iki tutukluyu değiş-tokuş ettiklerini anlattı” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD Rusya takas