ABD ve G7'den Ukrayna’ya mali desteği artırma taahhüdü

Savaşın birinci yılında ABD Ukrayna’ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapılacağını açıklarken G7 ülkeleri Ukrayna'ya ekonomik desteği 2023 yılı için 39 milyar dolara çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşının birinci yılında, ABD ve G7 ülkelerinden Ukrayna’ya yönelik mali yardımları artırma taahhüdü geldi. ABD, ülkeye 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapılacağını duyururken, G7 ülkeleri de Ukrayna'ya ekonomik desteklerini 2023 yılı için 39 milyar dolara çıkardıklarını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN televizyonun "CNN Town Hall" adlı programında yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapılacağını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Şubat'ta yaptığı Ukrayna ziyaretinin ülkeye yardımlar kapsamında 'daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içeren yeni yardımları beraberinde getirdiğini' belirten Sullivan,  "ABD, bugün, Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardım paketi açıkladı" dedi.

'F-16'LAR KISA VADELİ SAVAŞ İLE İLGİLİ BİR MESELE DEĞİL'

Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebiyle ilgili de açıklamada bulunan Sullivan, 'Ukrayna'nın önemli bir karşı saldırı başlatmak üzere olduğunu ve bu saldırılar kapsamında F-16'ların kilit kapasiteler olmadığını düşündüklerini' söyledi.

Sullivan, "F-16'lar kısa vadeli savaş ile ilgili bir mesele değil. Ukrayna'nın uzun vadeli savunması ile ilgili bir mesele' açıklamasında bulundu. Sullivan ayrıca Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de F-16 konusunu bu şekilde görüştüğünü kaydetti.

'EKONOMİK DESTEĞİ BU YIL İÇİN 39 MİLYAR DOLARA ÇIKARIYORUZ'

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da savaşın birinci yılında bir açıklama yaparak Ukrayna'ya ekonomik desteği bu yıl için 39 milyar dolara çıkardıklarını duyurdu. 

AA'nın aktardığına göre, Hindistan'ın Bengaluru kentinde düzenledikleri toplantının ardından ortak açıklama yapan G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, savaşın yıldönümünde, 'savaş ve Rusya'nın gıda ve enerjiyi silah haline getirmesinin neden olduğu küresel ekonomik zorlukları ele almak için uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesinde kararlı olduklarını' kaydetti. Açıklamada ayrıca 'Ukrayna'nın acil kısa vadeli finansman ihtiyaçlarının karşılanması konusundaki kararlılığın sürdürüldüğü' de aktarıldı.

IMF'YE ÇAĞRI: MART AYI SONUNA KADAR GÜVENİLİR BİR PROGRAM SUNUN

"Ukrayna hükümetinin ihtiyaçları doğrultusunda 2023 yılı için bütçe ve ekonomik destek taahhüdümüzü 39 milyar dolara çıkardık" ifadelerine yer verilen açıklamada, Ukrayna'ya mart ayı sonuna kadar 'güvenilir, iddialı, tamamen finanse edilmiş ve uygun şekilde şartlandırılmış' bir program sunması için de IMF'ye çağrıda bulunuldu.

'Ukrayna'nın kritik altyapısını onarmasına destek olmak ve katkıda bulunmak için ortak çabaların sürdürüleceği' belirtilen açıklamada, Rusya'nın savaşına yanıt olarak uygulanan koordineli ekonomik önlemlere olan bağlılık da yinelendi. Açıklamada, "Yaptırımlarımızı uygulamak ve yaptırımlardan kaçınma veya kaçınma girişimlerini önlemek için birlikte ve ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda diğer ülkeleri de Rusya'ya yönelik yaptırımlarımıza katılmaya çağırıyoruz" denildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler savaş Ukrayna Rusya abd