ABD ve Çin arasında 'gizli polis merkezi' gerilimi: 2 kişi gözaltında

FBI, 'Çin ajanı' oldukları gerekçesiyle, ABD'de kurulduğu iddia edilen 'gizli polis karakolu' ile bağlantılı olarak ABD vatandaşı 2 Çinli'yi gözaltına aldı. Çin, duruma tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, Brooklyn Federal Mahkemesi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Manhattan adasının güneyindeki China Town semtine yakın bölgede, Çin hükümeti adına denizaşırı polis karakolu gibi faaliyet gösterdiği iddia edilen bir ofise baskın yaptıklarını, yapılan baskında 'delilleri yok ettiği ileri sürülen' ABD vatandaşı 2 Çinli erkeğin gözaltına alındığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, yetkililer, yasa dışı irtibat ofisinde Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na (MPS) bilgi aktardıkları iddia edilen kişilerin, Bronx'ta ikamet eden 61 yaşındaki Lu Jianwang ve Manhattan'da oturduğu tespit edilen 59 yaşındaki Chen Jinping olduğunu ifade etti.

'DÜNYANIN HER YERİNDEKİ ÇİNLİ MUHALİFLERİ HEDEF ALIYORLAR'

ABD'nin New York Doğu Bölgesi Savcısı Breon Peace, basın toplantısında, "Bu kovuşturma, Çin hükümetinin, New York şehrinin ortasında gizli bir polis karakolu kurarak ulusumuzun egemenliğini alenen ihlal ettiğini ortaya koyuyor" dedi.

FBI Washington Saha Ofisi'nden Sorumlu Müdür Yardımcısı David Sunberg ise bugün MPS'nin 34 üyesinin Çinli muhalifleri taciz etmek ve tehdit etmek için sosyal medyayı kullanmak üzere büyük bir kampanya yürütmekle suçlandığını, söz konusu üyelerin, ABD de dahil olmak üzere dünyanın her yerinde bulunan Çinli muhalifleri hedef aldığını söyledi.

'ÇİN HÜKÜMETİNİN AJANI OLARAK HAREKET ETTİLER'

Basın toplantısında ayrıca Manhattan'daki ofisin New York'taki Çin Konsolosluğu mensuplarınca ziyaret edildiği, ofiste görev alan kişilerin ise Çinli vatandaşlara ehliyet yenileme ve benzeri konularda yardım eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun çalışanları gibi gösterildiği iddiaları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Adalet Bakanlığı'nın internet sayfasındaki açıklamada ise Lu ve Chen, 'Çin hükümetinin ajanları olarak hareket etmek' ve 'bir MPS yetkilisiyle iletişimlerine dair kanıtları yok ederek adaleti engellemek' ile suçlandı.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÜLKELERİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMIYORUZ

Çin ise ABD'nin iddialarına bir basın açıklaması yayınlayarak yanıt verdi. Reuters'ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Çin, diğer ülkelere karşı müdahil olmama politikası yürütüyor ve olduğu iddia edilen bu polis karakolları yok" dedi. 

ABD Temsilciler Meclisi'nde 10 Mart'ta düzenlenen bir komite toplantısında, Çin'in, ABD'de "polis karakolları" kurarak burada yaşayan Çinlilere gözdağı verdiği iddiası ele alınmıştı.

Toplantıda, eski ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Karşı İstihbarat Şubesi Başkanı William Evanina, Çin'in stratejik arazi satın alımı, sofistike gözetleme balonları, teknoloji uygulamaları ve ABD'de kurulan 'polis karakolları' gibi bir dizi yollarla ABD'ye tehdit oluşturduğunu ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)