ABD ve BM'den Türkiye'ye 'tahıl' teşekkürü

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'ye teşekkür etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, Rusya'nın tahıl anlaşmasına geri dönmesinin ardından Ankara'ya 'diplomatik girişimleri' nedeniyle teşekkür etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, anlaşmanın yenilenmesi ve Rusya’nın gıda ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için de tüm taraflarla görüşmeye devam ettiğini aktardı. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'ye teşekkür etti.

'AKTİF ROLLERİ İÇİN MİNNETTARIZ'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya paylaşımında, "BM'nin ve Türk müttefiklerimizin Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne dönüşünü kolaylaştırmadaki aktif rolü için minnettarız. Tüm tarafları girişimi yenilemeye çağırıyoruz. Bunu yapmamak, dünyanın en savunmasız insanlarına zarar verir" ifadelerini kullandı. 

'MÜTEŞEKKİR VE MİNNETTARIZ'

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, Rusya'nın Ukrayna tahıl ve tahıl ürünlerinin dünyaya ihraç edilmesini kolaylaştıran Birleşmiş Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’na dönmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Tahıl Koridoru Anlaşması ile 10 milyon metrik ton tahılın Ukrayna'dan çıkarıldığını belirten Price, şöyle devam etti: 

"Türk müttefiklerimizin çabalarını derinden takdir ediyoruz. Aslında Türkiye'yi ve BM Genel Sekreterine müteşekkir olduğumuzu söyledim. Bu anlaşmayı Genel Sekreter Guterres hazırladı ama başta Türkiye'nin kritik desteği ve daha sonra Ukrayna'nın, son olarak da Rusya'nın mutabık kalması ile oluştu. Genel Sekreter ve Türkiye'nin bu anlaşmayı tekrar rayına sokmasına müteşekkir ve minnettarız." (DIŞ HABERLER)