ABD Temsilciler Meclisi'nden Filistinli vekil hakkında kınama kararı

ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat Partili Michigan vekili Rashida Tlaib hakkında, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin açıklamalarını gerekçe göstererek kınama kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, İsrail-Filistin çatışmaları hakkındaki açıklamalarından ötürü Kongre'nin tek Filistinli üyesi, Demokrat Parti Michigan milletvekili Rashida Tlaib hakkında kınama kararı verdi. Kararda Tlaib'in "Nehirden denize, Filistin özgür olacak" sloganını kullanmasına da atıf yapıldı. 

The New York Times'ın aktardığına göre, 'İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunduğu' eleştirisi yöneltilen Tlaib hakkındaki kınama kararı, 188'e karşı 234 vekilin 'Evet' oyuyla kabul edildi. Cumhuriyetçi Partili vekillerin yanı sıra 22 Demokrat vekil de Tlaib aleyhine oy kullandı. Dört Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi kınama kararının aleyhine oy kullanırken, bir Demokrat ve üç Cumhuriyetçi çekimser kaldı.

TLAIB: BİZ DE DİĞER HERKES GİBİ İNSANIZ

Rashida Tlaib aleyhine kınama kararı, Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Rich McCormick tarafından meclise sunuldu. 7 Kasım Salı günü Genel Kurul'da oylanarak kabul edilen kınama kararı, Tlaib'in '7 Ekim'den bu yana yanlış söylemler yaydığı ve İsrail devletinin yok edilmesi çağrısı yaptığı' iddiasında bulundu.

Tlaib oylamadan önce Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Bunu söylemek zorunda kaldığımıza inanamıyorum. Filistin halkı harcanamaz. Biz de diğer herkes gibi insanız" dedi. Elindeki fotoğrafı Temsilciler Meclisi üyelerine gösteren Tlaib, "Büyükannem, tıpkı diğer tüm Filistinliler gibi hayatını özgür ve onurlu yaşamak istiyor" diye konuştu.

'ORTAK İNSANLIĞIMIZI KAYBEDEMEYİZ'

Tlaib, eleştirilerinin her zaman İsrail hükümeti ve Başbakan Benjamin Netanyahu'ya yönelik olduğunu belirterek şöyle devam etti: "İnancı, etnik kökeni ne olursa olsun insanların hayatını kurtarmak için bu mecliste konuşmak, tartışmalı olmamalı. Filistinli ve İsrailli çocukların ağlamalarının benim için farkı yok. Benim anlamadığım neden Filistinli çocukların ağlamaları size farklı geliyor? Ortak insanlığımızı kaybedemeyiz."

KINAMA KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

AA'nın aktardığına göre, Temsilciler Meclisi üyelerine yönelik sunulan 'kınama' karar tasarılarının herhangi bir yaptırımı yok. Bu tasarının onaylanması ile Temsilciler Meclisi üyeleri, kınanan üyenin görüşlerini onaylamadıkları yönünde görüş bildirmiş oluyor. Tek başına kınama kararı, kınanan üyenin komitelerdeki görevini etkilemiyor.

Tlaib, 3 Kasım'da sosyal medya platformu X'teki (eski adıyla Twitter) paylaşımında, ABD Başkanı Joe Biden ve ekibinin İsrail'e destek verdiği açıklamalarına İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli çocukların görüntülerini de ekleyerek "Joe Biden Filistin halkına yönelik soykırımı destekledi. Amerikan halkı bunu unutmayacak. Biden ya şimdi ateşkesi destekle ya da 2024'te bize güvenme" demişti. (DIŞ HABERLER)