ABD, İsrail'le anlaşan Sudan'ı terör listesinden çıkardı

Donald Trump yönetimi, İsrail'le ilişkileri normalleştirme kararı alan Sudan'ı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı. Sudan, 27 yıl sonra ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinden çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, İsrail'le ilişkileri normalleştirme kararı alan Sudan'ı 27 yıl sonra teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı. ABD'nin Hartum Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ilgili kararı imzaladığını duyurdu.

Sudan, halk isyanı sonrası ordu tarafından görevden alınan eski devlet başkanı Ömer el Beşir'in El Kaide dahil militan örgütlere sığınak sağladığı gerekçesiyle 1993'ten bu yana ABD'nin terörü destekleyen devletler listesindeydi. Bu nedenle Amerikan hükümetinin mali yardımları veya yatırımına 'kapalıydı'. 

Yeni karar, Sudan'da Beşir'in devrilmesi sonrası göreve gelen geçici hükümet ile İsrail arasında yapılan normalleşme anlaşmasının bir sonucu olarak alındı. Pompeo'nun imzaladığı karar bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. ABD’nin Hartum Büyükelçiliğinin Facebook hesabından yapılan açıklamada da, "45 günlük Kongre'ye bildirim süresi doldu. Dışişleri Bakanı, Sudan’ın terörizme destek veren devlet olarak tanımlanmasının iptali kararının 14 Aralık’tan itibaren yürürlüğe gireceğini belirten bildiriyi imzaladı" denildi. (DIŞ HABERLER)