ABD, Irak ve Suriye'de hava saldırısı düzenledi

ABD, Irak ve Suriye'de İran destekli gruplara hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Pentagon, Ketaib Hizbullah’ın kullandığı tesislerin hedef alındığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Irak'ta bulunan Amerikan personeli ve tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına misilleme olarak, Irak ve Suriye'deki İran destekli grupları hedef alan hava saldırıları düzenlendiğini duyurdu. ABD ordusundan yapılan yazılı açıklamada saldırılarda, Suriye'de ve Irak'taki birer noktada bulunan operasyonel ve silah depolama tesislerinin hedef alındığı bildirildi.

Saldırıların Başkan Joe Biden'ın direktifiyle düzenlendiği kaydedilirken, ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada "Bu saldırıların da göstermiş olduğu gibi, Başkan Biden ABD personelinin korunması için harekete geçeceği konusunda nettir" denildi. Pentagon hedef alınan tesislerin Ketaib Hizbullah ve Ketaib Sayyid El Şuheda tarafından kullanıldığını bildirdi.

'İSTİKRARSIZLIĞIN KURBANLARINDAN BİRİ ABD OLACAK'

ABD'nin İran destekli gruplara düzenlendiği saldırıların 'huzuru bozduğunu söyleyen' İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, "ABD'nin yaptıkları kesinlikle bölgedeki istikrarı bozmaktadır. İstikrarsızlığın kurbanlarından birisi de ABD'nin kendisi olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Hatibzade, Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında şöyle konuştu: "ABD'nin yeni yönetimi; duygusal davranışlar, krize yol açan ve bölge halkı için gerginlik ve sorun çıkarıcı yanlış adımlar yerine istikametini düzeltmelidir. Bıraksın bölge halkı onların müdahalesi olmadan kendi kaderleriyle ilgili karar alsın."

ABD'nin Avrupalı ortakları üzerinden katıldığı Viyana'daki nükleer görüşmelere de işaret eden Hatibzade, 'gerekli kararları aldıklarını ve şimdi karşı tarafın karar vermesi gerektiğini' söyledi. 

IRAK'TAN ABD'YE KINAMA: EGEMENLİĞİMİZ İHLAL EDİLİYOR

Irak'tan yapılan açıklamada, ABD'nin 'Irak'ın egemenliğini ihlal ettiği' belirtildi ve saldırılar kınandı. Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, Twitter paylaşımında "Dün akşam Irak-Suriye sınırına düzenlenen ABD saldırısını kınıyor ve reddediyoruz. Bu saldırı, tüm uluslararası anlaşmalara göre Irak'ın egemenliğine ve milli güvenliğine yönelik bariz, kabul edilemez bir ihlaldir" ifadelerini kullandı. 

Biden beş ay önce görev başlamasından bu yana ikinci kez İran destekli milislere karşı misilleme saldırısı talimatı vermiş oldu. Biden son olarak geçtiğimiz şubat ayında, Irak'taki roket saldırılarına karşılık olarak Suriye'deki bir hedefe kısıtlı bir hava saldırısı emri vermişti. (BBC Türkçe/AA)