ABD Bulgaristan'a askeri desteği artırdı: 'Rusya'nın saldırganlığı NATO'yu birleştirdi'

Washington, Sofya'yla askeri birlikleri güçlendirme planı konusunda anlaştı. ABD Savunma Bakanı ve Bulgaristan Başbakanı ortak basın toplantısı düzenleyerek NATO komutanlığına "zırhlı" destek verecek

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetimi, Bulgaristan hükümetiyle ülkedeki NATO askeri birliğini güçlendirme planı konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre, Washington NATO askeri birliğine "Stryker" zırhlı araç bölüğü sağlayacak. 

Ülkeye resmi ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, bugün gerçekleşen görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

'GÜVENLİĞİMİZ NATO'YLA ORTAK SAVUNMAYA BAĞLI'

ABD’nin Bulgaristan’a verdiği destek için teşekkür eden Başbakan Petkov, “Vladimir Putin’in başlattığı savaş tüm Avrupa’yı riske soktu. Maalesef, artık hiçbir devlet tek başına güvende olduğuna dair aldanarak yaşayamaz. Bu karmaşık ortamda kimse kendi güvenliğini tek başına sağlayamaz. Bizim güvenliğimiz de NATO’daki müttefiklerimizle birlikte ortak savunmaya bağlı. Biz NATO’yuz” diye konuştu.

“ABD, Bulgaristan’daki, Avrupa’nın NATO Yüksek Komutanlığına bağlı birliğine bir 'Stryker' zırhlı araç bölüğü yollayacak” diyen Petkov, bu birliğin komutanının Bulgaristanlı bir subay olmasını teklif edeceklerini, diğer NATO müttefiklerinden de birliğe katkı beklediklerini anlattı.

'UKRAYNA'YA ASKERİ YARDIM GÖNDERME KONUSU GÖRÜŞÜLMEDİ' 

Bakan Austin ile görüşmelerinde Ukrayna’ya askeri yardım yollanması konusunun ele alınmadığını vurgulayan Petkov, “Şu ana kadar sadece insani yardım, ortak strateji ve NATO Doğu Kanadı'nın desteklenmesinden söz edildi. Bu aşamada askeri yardım kararı imkansız olup (böyle bir karar) yalnızca parlamento tarafından alınabilir” ifadelerini kullandı. 

'RUSYA'NIN SALDIRGANLIĞI NATO'YU BİRLEŞTİRDİ'

Pentagon yetkilisi Austin de basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Rusya’nın saldırısı cesur Ukraynalı askerlerin ve masum sivil halkın arasında korkunç can kayıplarına yol açtı. Ancak aynı zamanda Rusya’nın saldırganlığı Ukrayna halkı, NATO ve özgür dünyayı birleştirdi. Ülkelerimiz arasında savunma alanındaki iş birliğimiz asla bu kadar güçlü olmamıştır. Bulgaristan savunma alanında azimle çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Ülkenin NATO komutanlığında "çok uluslu askeri birim" kurulmasının kritik olduğunu söyleyen Austin, “Bulgaristan’ın attığı bu önemli adıma tamamen destek veriyoruz. Müşterek angajmanlarımız diğer müttefiklere örnek olacak. Bulgaristan’ın askeri hazırlığı ve müttefikleri ile çalışma uyumluğunun artırılması, Avrupa’nın nesiller boyunca benzerini görmediği en büyük güvenlik tehditlerinden biriyle yüzleşirken, bugünlerde gerçekten kilit önem taşıyor” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)