ABD basını: Türkiye, Erdoğan ekonomisinin artçı sarsıntılarını yaşıyor

ABD'in Foreign Policy dergisinden Stefanie Glinski, yaklaşan genel seçimleri ele aldığı makalesinde, "Türkiye, Erdoğan'ın ekonomisinin artçı sarsıntılarını yaşamaya devam ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Foreign Policy dergisinde, 14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimleri, 6 Şubat'ta Maraş'ta yaşanan depremleri ve ekonomik krizi konu alan bir makale yayınlandı.

Gazeteci Stefanie Glinski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atıfla, "Türkiye, Erdoğan'ın ekonomisinin artçı sarsıntılarını yaşamaya devam ediyor" başlığıyla yayınladığı makalesinde, "Seçimler yaklaşırken, Türkiye bir yandan travmatik depremlerin artçı şoklarını yaşamaya devam ediyor, diğer yandan para birimini istikrarlı hale getirmeye çalışıyor" değerlendirmesini yaptı. 

'ERDOĞAN ISRAR ETTİ, BÜYÜME YANILSAMASI SÜRSÜN DİYE FAİZ İNDİRİLDİ'

Makalesinde Türkiye'deki çalışanların ve esnafın sorunlarına kendi anlatımları üzerinden yer veren Glinski, "Erdoğan, 20 yıl önce iktidara  geldiğinde, Türkiye 2001'deki ekonomik krizden yeni yeni çıkıyordu" hatırlatmasında bulundu.

Bundan sonraki 10 yılda ekonominin yükselişe geçtiğini kaydeden Glinski, Covid-19 pandemisinin ardından yaşanan ekonomik zorluklar sonrası Merkez Bankası'nın diğer merkez bankalarından farklı olarak 'Erdoğan'ın ısrarıyla, büyüme yanılsamasını devam ettirmek için enflasyon karşısında politika faizini indirmeyi sürdürdüğünü' belirtti.

'YENİ HÜKÜMET PEK ÇOK EKONOMİK ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA KALACAK'

Ekonomide alınan kararların Türk Lirası'na değer kaybettirdiğini de hatırlatan Stefanie Glinski, "Şimdi, seçimler ufukta görünürken, Türkiye bir yandan Türk Lirası'nın istikrarını koruyup enflasyonla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da bu yılın başında ülkenin güneydoğusunda yaşanan travmatik depremin ekonomik artçı sarsıntıları ile baş etmeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik zorluklar karşısında pek çok kişinin yatırım ve birikim aracı olarak altına yöneldiğini aktaran Stefanie Glinski, 40 yıldır kuyumculuk yapan Zahit Akbaş'ın 'önceki dönemlerde altın alanların daha çok yaşlı nesilden olduğu, son dönemde ise daha genç insanların altın almaya başladığı' yönündeki gözlemini de paylaştı. 

Dünya Bankası'nın depremin maliyetini 34,2 milyar dolar olarak hesapladığına da hatırlatan gazeteci, makalesine ekonomist Mustafa Sönmez'in şu sözleriyle son verdi: "Bu, en az 100 milyar doları bulabilir. Önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde ne olursa olsun, yeni hükümet depremin ve ekonominin iyileşmesi dahil pek çok zorlukla karşı karşıya alacak." (DIŞ HABERLER)