ABD basını: Erdoğan'ın siyasi kaderini Kürtler belirleyecek

CNN International'da "Erdoğan'ın siyasi kaderini Türkiye'nin Kürtleri belirleyebilir" başlığı ile yayınlanan analizde, "Kürt yanlısı HDP, seçimlerde kazananı belirleyecek parti oldu" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli CNN International'da, Türkiye'de 14 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlere ilişkin bir analiz yayınlandı. "Erdoğan'ın siyasi kaderini Türkiye'nin Kürtleri belirleyebilir" başlıklı analizde, seçim süreci değerlendirildi. Nadeen Ebrahim imzalı analizde, "Kürt yanlısı HDP, seçimlerde kazananı belirleyecek parti oldu ve Recep Tayyip Erdoğan’ı 20 yıllık iktidardan edecek dengeyi sağlayacak belirleyici bir rol oynuyor" ifadelerine yer verildi. 

'ERDOĞAN'IN KÜRTLER VE HDP İLE İLİŞKİSİ KARMAŞIK'

Selahattin Demirtaş'ın yaklaşık 7 yıldır cezaevinde tutulduğu ve HDP'nin kapatma davasıyla karşı karşıya olduğu belirtilen analizde, "Bütün bunlara rağmen HDP'nin etkisi Türkiye siyasetinin yönünü belirleyebilir" ifadeleri kullanıldı. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın adaylık açıklamasına yer verilen değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtler ve HDP ile ilişki ise 'karmaşık' olarak yorumladı.

Analizde, “Erdoğan'a karşı en kritik gelişme HDP’nin geçen ay kendi adaylarını çıkarmayacağını açıklaması oldu. Birçok uzman bu hamlenin HDP’nin destekçilerinin Erdoğan’ın esas rakibine oy vermesinin önünü açacağını söylüyor” denildi.

'ÇOK DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR'

CNN International'a konuşan HDP'li Hişyar Özsoy ise, "Aday çıkarmayacağız ve bunu yorumlamayı uluslararası topluma bırakacağız” açıklamasında bulundu. "Oyunu akıllıca oynamak istiyoruz ve çok dikkatli olmamız gerekiyor" diyen Özsoy, partinin 'kirli bir siyasi iklimden' kaçınmak istediğini de sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)