ABD basını: Gangsterler yakalanmaktan kaçmak için Türkiye vatandaşı oluyor

ABD merkezli Vice haber sitesinden Prothero, Avrupalı yetkililerin uyuşturucu kaçakçılarının yargılanmaktan kaçmak için Türkiye'deki vatandaşlık yasalarını kullandığından endişe duyduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'nın en çok aranan kaçaklarının yakalanmamak için Türkiye vatandaşı olma yolunu izlediği iddia edildi. 

ABD merkezli Vice haber sitesi, "Gangsterler, yakalanmaktan kaçmak için yeni bir yol buldu: Türk olmak" başlıklı haberinde, Avrupalı yetkililerin ve kolluk kuvvetlerinin uyuşturucu kaçakçılarının başka ülkelerde yargılanmaktan kaçmak için Türkiye'deki vatandaşlık yasalarını kullandığından endişe duyduğunu yazdı.

'KÜRT TİLKİSİ' 2020'DEN BU YANA TÜRKİYE'DE

Kolluk kuvvetlerinin büyük çaplı uyuşturucu kaçakçılığı ile bağlantılı suçluların Türkiye'nin yatırımcılara vatandaşlık verme politikasını kötüye kullandığından endişelendiğini aktaran Vice haber sitesinden Mitchell Prothero, bu kişilerin aynı zamanda Türkiye'nin yeni vatandaşlarını iade etmeyi reddetmesinden yararlandığını yazdı.

Haberinde, 'Kürt Tilkisi' olarak bilinen ve 2020 yılından bu yana 'Altın Pasaport' uygulaması kapsamında vatandaşlık alarak Türkiye'de ikamet eden Iraklı Kürt uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid hakkında Interpol ve İsveç'in yakalama kararı çıkardığını hatırlatan gazeteci, Türkiye'nin Majid'i tutuklamayı ve iade etmeyi reddettiğini aktardı.

'SORUN, KÜRT TİLKİSİ'NDEN DE ÖTE'

İsveç'in Türkiye'den Majid'in iadesini talep ettiğini, fakat Türkiye'nin Majid'in Türkiye vatandaşı olduğu gerekçesiyle bu talebi reddettiğini aktaran Prothero, Türkiye'nin bu talebi reddederken İsveç'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'terörist' olduklarını söylediği pek çok kişiyi sınır dışı etmeyi reddettiğini anımsattığını yazdı. 

Öte yandan, diplomatik kaygılar nedeniyle isimlerini vermeden Vice'a konuşan Avrupalı kolluk kuvvetleri, 'Türkiye'nin vatandaşlık programı ile ilgili sorunun Kürt uyuşturucu kaçakçısından da öte olduğunu' ifade etti. Buna göre, her geçen gün daha fazla uyuşturucu kaçakçısı Türkiye ve yatırım yapacak çok parası olan kişilere vatandaşlık olmasa da ikamet konusunda kolaylık sağlayan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yöneliyor. 

'TÜRKİYE, BAMBAŞKA BİR MESELE: YARIM MİLYON DOLARA VATANDAŞLIK'

Konuya ilişkin konuşan Belçikalı bir yetkili, “BAE, özellikle de Dubai, kartel üyelerine oturma izni veren ve iade sürecine yanıtsı kalan yerler olarak biliniyor ama yarım milyon doları olan herkese gerçekten vatandaşlık veren Türkiye bambaşka bir mesele. Sadece Hollanda ve Belçika arasında Türk pasaportu kullanan bir düzine kaçak olabilir” dedi.

Hollandalı bir yetkili de ülkenin en çok aranan suçlular listesinde yer alan ve başına 200 bin euro ödül konan uyuşturucu kaçakçısı Jos Leijdekkers'in Türkiye pasaportu kullanan suçlulardan olduğunu ifade ederek, “Türkiye anayasasına göre, yargılanmak üzere yurt dışına gönderilemiyor. Dubai ve Türkiye arasındaki özel uçakları denetlemek kolay değil" dedi.

Yetkili, "Her iki ülkede de mülkleri olan Leijdekkers, tutuklanma korkusu olmadan iki ülke arasında gidip geliyor” bilgisini paylaştı. Lahey'deki Türkiye Büyükelçiliği ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. (DIŞ HABERLER)