Abaya yasağı Danıştay'a taşındı: Fransa'da düzinelerce öğrenci okula alınmadı

Eğitim Bakanı Attal, yasağa uymayan 67 öğrencinin evlerine gönderildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Macron ise, üniforma uygulamasına sıcak baktığını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa’da devlet okullarında abayanın yasaklanması sonrası, kıyafetlerini değiştirmeyi reddeden düzinelerce öğrenci evlerine gönderildi. Okulun ilk gününde yasağın uygulanmasına ilişkin BFMTV'ye açıklamada bulunan Eğitim Bakanı Gabriel Attal, okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini söyledi. Attal, uyarılmalarının ardından öğrencilerin yarısından fazlasının abayalarını çıkardığını, 67'sinin ise yasağa uymadığı için evlerine gönderildiğini açıkladı.

Öte yandan, yasağa ilişkin il duruşmanın Danıştay'da bugün görüleceği belirtildi. Ulusal basında yer alan haberlere göre, laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti tarafından yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda abaya ve benzeri kıyafetlerin giyilmesine yasak getirilmiş, ADM Derneği tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a taşınmıştı. 

ÖĞRETMENLER GREVE GİDİYOR

Paris'teki Maurice Utrillo Lisesi öğretmenleri de, yayınladıkları bildiri ile yarından itibaren greve gideceklerini açıkladı. Öğretmenler, abaya ve benzeri kıyafetler giyen öğrencileri "damgalamayı" reddettikleri için okula girişte kıyafet kontrolü yapmayacaklarını bildirdi. Macron hükümetinin 'İslam karşıtı politikalar yürüttüğü' söyleyen öğretmenler, tüm öğrenci ve velilere yarın lisenin önünde toplanarak yasağa karşı çıkma çağrısı yaptı.

'AMACIMIZ KİMSEYİ ETİKETLEMEK DEĞİL'

 

Tepkilerin ardından açıklama yapan Macron, abaya yasağının kimseyi "etiketlemek" için olmadığını söyledi.  Fransa toplumunda "cumhuriyete ve laikliğe meydan okuyan" ve "dini kötüye kullanan" bir azınlık ile yaşadıklarını, bu durumun bazen "çok kötü" sonuçları olduğunu belirten Macron, 2020 yılında tarih öğretmeni Samuel Paty'nin öldürülmesine işaret etti.

"Sorunun giderildiği bir ülkede yaşıyormuşuz gibi yapamayız" diyen Macron, abaya yasağına ilişkin olarak ulusal düzeyde "net" olmamaları halinde sahada görev yapan öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin baskı ile karşı karşıya olacağını savundu. Yasağın kimseyi "etiketlemek" için olmadığını öne süren Macron, okullarda "tek tip" kıyafet uygulamasının denenmesine sıcak baktığını ifade etti.

Samuel Paty adlı öğretmen 2020 yılında ifade özgürlüğü ile ilgili bir ders sırasında, Muhammed Peygamber'in karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmüştü. Fransa'da bu cinayet büyük tepki doğurmuş ve ifade özgürlüğünü desteklemek için ülke genelinde yapılan yürüyüşlere on binlerce kişi katılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler fransa okul abaya yasak