AB Rusya'ya yeni yaptırımlara hazırlanıyor: AB'nin askeri gücü artacak

AB ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanları Brüksel'de Rusya'ya yeni yaptırım kararlarını görüştü. AB'nin dış politika temsilcisi Josep Borrell, AB'nin de askeri yetkinliğini artıracağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri ve savunma bakanları bugün yaptığı toplantıda Rusya'ya dönük olası yeni yaptırım kararlarını tartışıyor. 

Deutsche Welle'in (DW) haberine göre, AB'nin yeni güvenlik doktrini "Stratejik Pusula"ya son halini vermek için Brüksel'de bir araya gelen dışişleri ve savunma bakanları, Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları masaya yatırdı. Yaptırımları delen ülkelere karşı da sert yaptırımlar gündemde.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Stratejik Pusula” belgesinin toplantının sonunda kabul edilmesini umut ettiğini söyledi. Belgenin iki yıl önce hazırlanmaya başlandığını hatırlatan Borrell, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına işaret ederek “Belgenin onay aşamasında bu kadar vahim gelişmeler yaşanmasını hayal dahi etmemiştik” dedi.

'ASKERİ OLARAK DAHA GÜÇLÜ OLMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Savaş gerçeği ile karşı karşıya bulunduklarını, bu nedenle AB üye ülkelerinin askeri yetkinliklerini koordineli bir şekilde artırmak zorunda olduklarını söyleyen Borrell, hazırlanan güvenlik konseptinin Ukrayna savaşına verilen yanıtın bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Askeri olarak daha güçlü olmak için çalışacağız” dedi. Borrell, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’la da görüştüklerini kaydetti. 

Açıklamasında, “Rusya çok fazla savaş suçu işliyor, bunu söylemek zorundayız. Mariupol’da olanlar muazzam boyutta savaş suçudur. Gelişigüzel bombalamak, herkesi ama herkesi ayrım gözetmeksizin öldürmek, bu korkunç bir durum, en sert şekilde kınanmalı, bir şehir bütünüyle yok ediliyor, insanlar ölüyor” ifadelerini kullanan Borrell, Rusya’nın Ukrayna’da hipersonik füzeler kullanmasına da değindi. AB temsilcisi, "Artık Rusya tüm askeri yetkinliklerini kullanıyor. Sorun şu ki, sivillere yönelik askeri yetkinlik kullanmak savaş değildir, bu savaş hukukunu yok sayarak bir ülkenin yıkımıdır. Savaşın da bir hukuku vardır… Yaptıkları şey savaş değil… Putin, medeni dünyanın en sert ve en şiddetli kınamasını hak ediyor” dedi.

ALMANYA'DAN RUSYA'YA 'SAVAŞ SUÇU' TEPKİSİ: RUSYA'YLA TÜM BAĞLARI KESECEĞİZ 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da sivil yerleşimleri hedef aldığını belirterek “Bilinçli olarak hastanelerin, sivillerin, insanların, ailelerin içinde olduğunu bile bile tiyatroların bombalanması hakkında mahkemeler karar vermek zorunda olacak ama benim için yapılan, kesin ve açık bir şekilde savaş suçudur” dedi.

Almanya’nın Rusya’yla enerji bağımlılığını büyük bir hızla sona erdirmeye çalıştığını belirten Baerbock, “Rus hükümeti, Rus devlet başkanını izole etmek amacıyla, Rusya ile tüm bağları keseceğimizi açıkça ortaya koyuyoruz” dedi.