88 Demokrat Kongre üyesinden Biden'a 'İsrail' mektubu: 'Silah satışını gözden geçirin'

ABD'de 90'a yakın Demokrat Kongre üyesi, Demokrat Partili Başkan Biden'a bir mektup yazarak, İsrail'e yapılan silah sevkiyatının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokrat Partili 88 Kongre üyesi, Demokrat Başkan Joe Biden'a bir mektup yazarak, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'e silah satış ve yardımının yeniden gözden geçirilmesini, ülkeye silah sevkiyatını durdurma adımının değerlendirilmesini talep etti. Mektupta, Gazze'ye insani yardım girişleri konusunda devam eden kısıtlamalarla ilgili endişeler de dile getirildi. 

ABD merkezlik Axios haber sitesinin aktardığına göre, Kongre üyeleri Jason Crow ve Chris Deluzio liderliğindeki 88 Demokrat vekil, Başkan Joe Biden'ın şubat ayında imzaladığı, Gazze'de insan haklarının gözetilmesi için İsrail'den güvence istenen metne dikkat çekti. Söz konusu metinde, İsrail'in Gazze'ye yardım girişlerini 'keyfi bir şekilde reddetmeyeceği, kısıtlamayacağı ya da buna engel olmayacağı, aksi takdirde ülkeye olan silah sevkiyatının duracağı' ifade ediliyordu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da bunun üzerine mart ayında İsrail adına söz konusu güvenceleri verdiği bir mektuba imza atmıştı.

'İHLAL KONUSUNDA YETERLİ KANIT VAR'

88 Demokrat Kongre üyesinin imzası bulunan mektupta, kendilerinin 'İsrail'in meşru müdafaa hakkını güçlü bir şekilde destekledikleri' ancak İsrail'in Biden'ın imza attığı metne dayanak oluşturan federal hukuku ihlal ettiği yönünde 'yeterli kanıt' olduğu ifade edildi. Kongre üyeleri, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Gazze'ye giren yardım tırlarının sadece yarısının dolu olduğu bulgularını da hatırlattı.

Kongre üyeleri, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail'i yükümlülüklerine uymaya zorlamak için 'çeşitli araçlar' kullanmayı değerlendirmesi gerektiğini, bu araçlar arasında 'güvenceleri yenilemek ve belirli silah sevkiyatlarını durdurmanın' da olduğunu belirtti. Mektupta, Gazze'de bir kıtlık yaşanması durumunda 'bunun hem kısa hem uzun vadede İsrail'in kendi güvenlik çıkarları için de zararlı olacağı' belirtilerek daha fazla yardım çağrısı yapıldı.

İSRAİL'E 26 MİLYAR DOLARLIK DESTEK

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden dört ayrı tasarı olarak geçen ve Senato'da birleştirilerek tek bir paket haline getirilen bir tasarı, 23 Nisan'da Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada 18 "hayır" oyuna karşılık 78 "evet" oyu ile kabul edilmişti. Biden'ın imzaladığı paketle, 61 milyar dolar Ukrayna'ya askeri destek, 9 milyar doları Gazze dahil savaş bölgelerine insani yardım olacak şekilde 26 milyar dolar İsrail'e askeri destek, 8,1 milyar dolar da Hint-Pasifik bölgesine (Tayvan) destek amacıyla tahsis edilmişti.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)