6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, ikili ticari ilişkileri geliştirme ve işbirliğini daha fazla alanda genişletmenin yollarını arayan temsilcilerin katılımıyla İstanbul'da düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu’nda “Yıl Dönümlerinin Kavşağında: Türkiye-Çin Ekonomik İlişkilerine Bakış” başlığı altında Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği konuşuldu.

Forum kapsamında düzenlenen panellerde iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerini Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Huawei Türkiye Direktörü MA Yongnong, Xiaomi Türkiye Genel Müdürü FAN Chunlei, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Madenci, ICBC Türkiye Genel Müdür Yardımcısı XIAO Li, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürü İsmail Bütün, Sichuan Airlines Türkiye Genel Müdürü CHENG Xiaobo, Leader International Tourism Group Yönetim Kurulu Başkanı CAO Yiwei, myTECHNIC Yönetim Kurulu Başkanı LU Yupeng, Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Genel Başkanı Mehmet Adnan Akfırat değerlendirdi.

'ÇİN’DEN GELEN ELEKTRİKLİ ARAÇLARA UYGULANAN EK YÜZDE 40 GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILMALI'

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi LIU Shaobin açılış konuşmasında “Günümüz dünyasında, son 100 yılda görülmemiş bir değişim süreci yaşanıyor. Ukrayna-Rusya savaşı, Filistin ve İsrail çatışmaları dünya çapında büyük bir krize dönüştü. Ancak, insanlığın ilerlemeye olan inancı asla değişmeyecek. Biz de umutla ve özgüvenle ilerliyoruz. Düzenli ve eşit bir küresel ekonomiyi savunuyoruz. Uluslararası durumlar değişse bile, Çin politikalarını izlemeye devam edeceğiz ve barış ile istikrarın güçlenmesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz” diyen Shaobin konuşmasını şöyle tamamladı:

“Çin ekonomisi uzun vadeli olarak olumlu bir yöne doğru ilerliyor ve yüksek kalitedeki teknolojisi, dünya ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Türkiye ve Çin arasında üst düzey temaslar ve kültürel alışveriş yoğunlaşıyor. Türkiye ile birlikte büyük ortak çıkarlara sahip olmamıza önem veriyoruz ve stratejik iş birliği ilişkilerimizin daha yüksek bir seviyeye ulaşmasını arzuluyoruz. Geçen yıl, Türkiye istatistiklerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 45 milyar doları aştı. Ancak, ticarette büyük bir açık olduğunu kabul ediyoruz. Türkiye ile bu açığı kapatmaya ve yapısal sorunları çözmeye hazırız. İlişkilerin güçlenmesi için karşılıklı çaba gösterilmesi gerekiyor. Çin elektrikli araçlarına uygulanan ek yüzde 40 gümrük vergisinin kaldırılması ve doğrudan uçuşların artırılması gibi adımlar atılmalı. Her alanda iş birliklerinin canlanması durumunda Çin’den ülkenize gelen turist sayısında da artış olacağına inanıyoruz.”

'HIZLI SONUÇLANAN VİZE TALEP EDİYORUZ'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak konuşmasında büyükelçiden bir ricada bulunmak istediğini belirtti ve ticari seyahatlerde vize kolaylığı istedi. “Çin’de gerçekleşecek fuarlara vize süreci nedeniyle yetkili yollayamıyoruz” ifadesinde bulundu, hızlı sonuçlanan vize talep etti.

Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalatın 45 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Bayrak “Cari açığımızın büyük bir kısmı, Çin ile yapılan ticaretten kaynaklanıyor. Bu gerçekle hareketle, Türkiye'de Çin ile ticaretin daha dengeli bir yapıya kavuşturulması için taleplerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Ticaretin gelişmesi, hepimizin lehine olacak. Ülkemizde de 282 Çin menşeli firma faaliyet gösteriyor” dedi.

 

Etiketler çin ticaret