6 Filistinlinin öldürüldüğü baskın protesto edildi: ABD, İsrail'e destek verdi

İsrail ordusunun Cenin şehrinde düzenlediği baskın protesto edildi. Price, 6 Filistinlinin öldürüldüğü saldırının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in 'kendini savunma hakkı olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ablukası altındaki Gazze'de Filistinliler, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın Cenin şehrinde düzenlediği baskında 6 Filistinliyi öldürmesini ve 26 kişiyi yaralamasını protesto etti. Gazze'de İsrail sınırı yakınında toplanan yüzlerce Filistinli, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskına karşı gösteri düzenledi.

AA'nın aktardığına göre göstericiler, İsrail güçlerinin Cenin'de öldürdüğü Filistinlilerin fotoğraflarının yanı sıra "Gazze ile Cenin tek yürek" ve "Filistinli tutsaklara özgürlük" yazılı pankartlar taşıyarak yürüdü. Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria'daki baskınlarına karşı sloganlar atan göstericiler, yaptıkları açıklamada İsrail'in Filistinlileri öldürmesini kınadı.

'FİLİSTİN HALKINA YÖNELİK YENİ BİR SUÇ'

Gazze'deki Filistinli gruplar da, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskına tepki gösterdi. İslami Cihad Hareketi'nin açıklamasında, "Cenin Mülteci Kampı'nda yaşananların, işgalcilerin direnen Filistin halkına karşı işlediği yeni bir suç" olduğu belirtilerek, "Halkımızın direnişindeki kararlılık karşısında işgal yenilgiye uğramaya devam edecek ve her gün işlediği suç ve saldırıların bedelini ödeyecektir" ifadelerine yer verildi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC), yapılan açıklamada, "Cenin kapsamlı intifadayı ateşlemek için yakıt olmaya devam edecek. Batı Şeria'daki Filistin halkının işgal askerlerine ve Yahudi yerleşimcilere karşı sergilediği kahramanlık, halkımızın direnişinin parlak yüzüdür" denildi.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, İsrail güçlerinin saldırısını, "İsrail'in kendini savunma hakkını" öne sürerek destekledi. Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Price, Cenin şehrinde İsrail'in 6 Filistinliyi öldürdüğü olaya ilişkin bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı: "İsrail savunma güçleri, kamuoyuna 26 Şubat'ta iki İsrailliyi öldüren bir teröristi takip ettiklerini açıklamıştı. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu terör örgütleri dahil İsrail'in tüm saldırganlıklara karşı halkını ve topraklarını savunma hakkına sahiptir."

Sözcü, son günlerde İsrail'e karşı açık terör tehditleri olduğunu iddia ederken, Batı Şeria'da hızla artan şiddetten de endişe duyduklarını söyledi. Price, "Daha fazla insanın hayatını kaybetmesini engellemek için tarafları derhal adım atmaya teşvik ediyoruz" dedi

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında 6 Filistinliyi öldürmüş, 26 kişiyi yaralamıştı. Filistin devlet televizyonunun haberine göre, İsrail askerleri, mülteci kampındaki baskında henüz kime ait olduğu tespit edilemeyen bir evi kuşatmıştı.

Öte yandan İsrail ordusu, baskında, 26 Şubat’ta Batı Şeria’nın Nablus kentinde düzenlenen ve 2 İsrailli yerleşimcinin öldürüldüğü saldırının sorumlusu olduğu öne sürülen Abdulfettah Haruşa adlı Filistinlinin öldürüldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusu ayrıca, Cenin Mülteci Kampı'ndaki operasyon sırasında 2 insansız hava aracının (İHA) düştüğünü aktarmıştı ancak öldürülen diğer 5 Filistinliye ilişkin ayrıntıya açıklamada yer verilmemişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskınlar düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor. İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu yılbaşından bu yana aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı toplam 74 Filistinli öldürüldü. (DIŞ HABERLER)