59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Çiğdem Mater'e özgürlük' mesajı

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. Festivalin açılış töreninde Gezi tutuklusu Çiğdem Mater için özgürlük mesajı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, pandemi nedeniyle iki yıl boyunca ara verilen geleneksel kortej geçişiyle başladı. Festival kapsamındaki kortej geçişine, aralarında Perihan Savaş, Erkan Can, Nurgül Yeşilçay, Hatice Aslan, Melike Demirağ, Salih Güney, Yusuf Sezgin, Salih Kalyon, Selma Güneri, Ayça Ayşin Turan'ın da bulunduğu oyuncular katıldı.

Korteje katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Altın Portakal demek Antalya, Yeşilçam, sinema ve bir taraftan da kortej demek. Bugün kortejimizi tamamladık ve halkımızla sanatçılarımızı buluşturduk. Daha nice 59 yıllar diliyorum. Emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

FESTİVAL AÇILIŞINDA ÇİĞDEM MATER İÇİN ÖZGÜRLÜK MESAJI

Kortejin ardından Nefise Karatay ve Yekta Kopan’ın sunumuyla Antalya Spor Salonu’nda gerçekleşen açılış galasına geçildi. Perihan Savaş ve Erkan Can’a 'Onur Ödülü'nün, Zerrin Tekindor’a ise 'Başarı Ödülü’nün verildiği törende Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nın kazanan projeler de açıklandı.

Açılış töreninde ayrıca Gezi Parkı davasında hakkında 18 yıl hapis cezası verilen yapımcı Çiğdem Mater için özgürlük mesajı verildi.

'TELİF HAKLARININ BİR AN ÖNCE ÇIKARILMASI GEREKİYOR'

İlk ödülünü 17 yaşında aldığını belirten oyuncu Perihan Savaş, 48 yıl aradan sonra onur ödülü almanın kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Geleneksel kortejle ilgili de konuşan Savaş, "Kortej 40 derece sıcaklığa rağmen harikaydı. Antalyalıların bütün sokakları doldurması gerçekten muhteşemdi. Bu bizim festivalimiz, 59'uncusu yapılıyor ve sinemaya çok büyük katkıları var. Daha fazla büyüyerek devam etmesini diliyorum" dedi. Savaş, sanatçıların emeklerinin karşılığı olarak telif haklarının da bir an önce çıkarılması temennisinde bulundu.

Ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'ten alan oyuncu Erkan Can da ödülünü başta Erdal Tosun olmak üzere sinemaya emek veren ve bugün hayatta olmayan sinema emekçileri için aldığını söyledi.

Festival'de Onur Ödülü'nü Perihan Savaş ve Erkan Can, Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü ise Zerrin Tekindor aldı.

 'SANAT VE BİLİM BİR KUŞUN İKİ KANADI'

Festivalin afişinde oyuncu Ediz Hun ile yer alan Filiz Akın, gönderdiği video kaydında, törene sağlık problemleri nedeniyle katılamadığını söyledi. Akın, festivalin afişinde yer almanın kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Ediz Hun da sanatın toplumların kalkınmasında önemli rolü bulunduğunu aktardı. Sanat ve bilimin bir kuşun iki kanadı gibi olduğunu söyleyen Hun, "Bu iki kanadını kullanarak uçarlar ve özgür olurlar. Bu bağlamda tabiatıyla Altın Portakal Film Festivali son derece önem taşıyor" diye konuştu.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nda 40 bin liralık Jüri Özel Ödülü'nü "Yalnızlar" isimli senaryo ile Elif Refiğ ve Murat Mahmutyazıcıoğlu aldı. 80 bin lira değerindeki 'En İyi Senaryo Ödülü'nün sahibi ise "Gölgeler Çekildiğinde" senaryosu ile Burcu Aykar oldu.

'ÇİĞDEM MATER VE SİYASİ TUTSAKLARA SELAM GÖNDERİYORUZ'

Ulusal Belgesel Film Yarışması jürilerinden Yönetmen Elif Ergezen, "Çekilmemiş belgeseli gerekçe gösterilerek tutsak edilen arkadaşımız Çiğdem Mater'e ve siyasi tutsaklara selam gönderiyoruz dedi.

Jüri üyesi ve senarist-yapımcı Aslı Özge de, "Çekmediğiniz bir film yüzünden hapse girdiğiniz bu günlerin bir an evvel geçmesine, sinemacı dostumuz Çiğdem Mater’in bir an evvel özgürlüğüne kavuşmasını ve başrolünde iki kadın karakter olan, aşkı ve kaybı anlatan bu filmi yapabilmeyi umut ediyorum. Hatırlatmaktan vazgeçmiyoruz. Aşk aşktır. Gezi onurumuzdur. Teşekkürler” diye konuştu.

.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu da "Çiğdem Mater'e özgürlük" ifadelerini kullandı.

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 8 Ekim'de ödül ve kapanış töreni ile sona erecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)