57 şirket dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 80’inden sorumlu

Düşünce kuruluşu InfluenceMap’in raporu: 57 şirket ve kamu kuruluşu, 2016'daki Paris Anlaşması’ndan 2022 yılına kadarki fosil yakıt ve çimento kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 80’inden sorumlu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren, 57 petrol, gaz, kömür ve çimento üreticisi, 2016 Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana global fosil karbondioksit emisyonlarının yüzden 80'inden sorumlu. Düşünce kuruluşu InfluenceMap’in yayınladığı ‘Carbon Majors’ raporuna göre devlet kuruluşları ve çok uluslu şirketlerin yer aldığı bu 57 şirket, iklim krizinin tetikleyicileri.

Hükümetler, Paris'te sera gazlarını azaltma taahhüdünde bulunmuş olsalar da rapor, çoğu mega üreticinin iklim anlaşmasından sonraki yedi yılda fosil yakıt üretimlerini ve buradan kaynaklanan emisyonlarını önceki yedi yıla kıyasla artırdığını gösterdi.

Rapora göre bu dönemde dünyanın en çok karbondioksit salınımına neden ilk üç şirketi, devlete ait bir petrol şirketi olan Saudi Aramco, Rus devletine ait enerji devi Gazprom ve yine kamu şirketi olan Coal India.