55 milletvekilinden Sağlık Bakanı’na ‘E-Reçetem’ sorusu: Neden Kürtçe yok?

Yeşil Sol Partili 55 milletvekili hazırladıkları soru önergeleriyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya E-Reçetem sisteminde Kürtçe’nin neden olmadığını sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Sağlık Bakanlığının E-Reçetem sistemine eklenen diller arasında Kürtçe'nin yer almaması Meclis gündemine taşındı. Yeşil Sol Parti Meclis grubunun 55 milletvekili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırladı.

‘SİZİN DE İÇİNDE OLDUĞUNUZ MİLYONLARCA VATANDAŞIN DİLİ YOK SAYILDI’

Koca’nın E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça’nın eklendiğini duyurduğu hatırlatılan önergede, “Bu ülkede sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın ana dili olan ve sosyal hayat ile aile yaşantısı içerisinde en çok kullanılan Kürtçe, Bakanlığınız tarafından E-Reçetem sistemine milyonlarca vatandaşınız yok sayılarak alınmamıştır” denildi.

Kürtlerin kamusal alanda anadilini kullanamaması nedeniyle nitelikli sağlık hizmetine erişiminin olmadığı ifade edilen önergede, “Sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişiminin, sağlık hizmetine başvuranların da topluluk düzeyinde güçlendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin ilk adımının, bireylerin kamusal alanda anadillerini kullanabilmelerine ve bu şekilde kamusal hizmetleri alabilmelerine bağlı olduğu evrensel bir gerçekliktir” denildi.

‘ANADİLİNDE KAMUSAL SAĞLIK HİZMETİ EVRENSEL İNSAN HAKKIDIR’

Öyküsü iyi alınmamış bir hastanın tanısının doğru konulmasının ve iyi tedavi edilmesinin de mümkün olmadığı belirtilen önergede şu ifadeler kullanıldı:
“Şimdiye kadar yapılan birçok araştırma anadilinde verilmeyen sağlık hizmetinin hasta ve sağlıkçı arasında etkili bir iletişimden yoksun kalınacağını, hastanın bilgilendirilmesinin ve tedavi hakkının engelleneceğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla tüm halkların kendi anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması, nitelikli sağlığa erişim için tercih edilmesi gereken bir durum değil zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken evrensel bir insan hakkıdır.”

‘5 DİL HANGİ KRİTERLERE GÖRE SEÇİLDİ, KÜRTÇENİN TAŞIMADIĞI KRİTERLER VAR MI?’

Yeşil Sol Partili 55 milletvekili, 55 ayrı önerge ile Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

-Sizin de içinde olduğunuz milyonlarca vatandaşın anadili olan Kürtçe’nin E-Reçetem sistemine eklenmemesinin sebebi nedir?
-E-Reçetem sistemine eklenen 5 dil (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kürtçe’nin taşımadığı kriterler mi vardır?
-E-Reçetem sistemine Kürtçe ne zaman eklenecektir?
-E-Reçetem uygulamasındaki temel amaç nedir? Bu amaç doğrultusunda diğer 5 dilin uygun olmasının, Kürtçe’nin olmamasının nedeni nedir?
-Kamusal alanda anadilin kullanılmaması nedeniyle nitelikli sağlığa erişimi olmayan Kürtlerin ayrıca E-Reçetem sistemine Kürtçe’nin dahil edilmemesi ile bu alana dair sorunlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Buna dair Bakanlığınızın bir girişimi ya da çalışması olacak mıdır?
-Bakanlık olarak sağlık hizmetleri sunumunda insan hakları temelli bir politika değişimi ve tüm halkların anadillerinde kamusal sağlık hizmetine ulaşması doğrultusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?