350 bin mülteci çocuk okula gitmiyor

1 milyon 200 bin Suriyeli mülteci çocuğun 850 binden fazlası okula kayıtlı ancak 350 bin çocuk okula gitmiyor. UNICEF ve MEB, yürüttükleri program ile 60 bin çocuğun daha okula gitmesini hedefliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Türkiye’de okul çağında 1 milyon 200 bini aşkın Suriyeli mülteci çocuğun 850 binden fazlası okula kayıtlı ancak Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 350 bin çocuk okula gitmiyor. UNICEF, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM)’ın yürüttüğü Okula Kayıt Destek Programı ile 60 bin mülteci çocuğun daha okula gitmesi hedefleniyor.

OKULDAN UZAK KALMAK ÇOCUKLARI ŞİDDET VE İSTİSMARA KARŞI SAVUNMASIZ BIRAKIYOR

UNICEF’ten yapılan açıklamada, çocukların okuldan uzak kalmasının onları izolasyon, ayrımcılık, şiddet ve istismara karşı savunmasız halde bıraktığı belirtilirken Okula Kayıt Destek Programı’nın 2023 sonuna kadar 185 bin çocuğa ulaşmasını hedeflendiği ifade edildi.

Açıklamaya göre programda görev alan ‘topluma erişim ekipleri’ 5-17 yaş arası çocukları belirleyerek ihtiyaçlarını değerlendiriyor, onları eğitime ve gerekmesi halinde ihtiyaç duyulan diğer hizmetlere yönlendiriyor.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: "Okula Kayıt Destek Programı, hiç okula gitmemiş ya da ilköğretim ya da orta öğretim sırasında okulu bırakmış mülteci çocuklar ve ergenler ya da 15 yaş ve üstü çocukların işyerine veya üretken geçim kaynaklarına geçişlerini destekleyecek becerilerini geliştirmek için eğitim ve öğretime yeniden dahil olacakları alternatif yollar sunarak bir fırsat yaratmaktadır."

MÜLTECİLERİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU ZORLUKLAR ARTTI

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Türkiye Başkanı Devrig Velly ise Covid-19 salgını ve mevcut ekonomik durumun mültecilerin karşı karşıya olduğu zorlukları artırdığını belirterek, “Savunmasız durumda, okula gidemeyen çocuk ve ergenler için eğitime erişim daha da zorlaşarak, okulu terk etme riskini artırdı. UNICEF gibi ortaklarla birlikte, her çocuğun kaliteli eğitime erişim hakkını destekliyor ve koruyor, daha iyi ve daha barışçıl bir gelecek inşa ediyoruz” diye konuştu. (DUVAR)