34. Ankara Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' açıklaması

 Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı'nın başkanı İrfan Demirkol, "Kanun Hükmü" filminin 34. Ankara Film Festivali'nden çıkarıldığı iddialarını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34. Ankara Film Festivali, "Kanun Hükmü" filminin festivalde yer almamasıyla ilgili çıkan iddialar nedeniyle bir açıklama yayınladı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı'nın başkanı İrfan Demirkol'un imzasıyla yayınlanan açıklamada filmin festivalden çıkarıldığı iddiaları reddedildi.

Açıklamaya göre, festivale kabul edilen ve ön değerlendirme sürecini geçen "Kanun Hükmü", film için gönderilen izleme linki kapalı olduğu için jüri tarafından izlenemedi ve sonrasında değerlendirilemedi.

Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

"34. Ankara Film Festivali Belgesel Film Yarışması finalistleri daha açıklanmadan önce, gerçek olmayan, akıl dışı, art niyetli ve maksadı sansasyon yaratmak olan bir kampanya başlatıldı. Bu süre zarfında bekledik ve aslında açıklama yapmaya değer bulmadık.

Ama ne yazık ki festival hedef gösterilmeye devam ediyor. Onur Ödülü alacak sanatçılarımıza, jüri üyelerimize, yarışma filmlerinin finalistlerine ciddi bir baskı söz konusu. Tüm bunlara rağmen festival tüm katılımcıları, canımız, şahane Ankara seyircisi, kısa, belgesel, uzun film yarışmaları, dünya festivallerinden ödüllü filmleriyle 2-10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

Aslı olmayan bu karalama sürecinin tarihe geçmesi adına,

1 Eylül 2023
'Kanun Hükmü' filmi, 1 Eylül 2023'te Ulusal Belgesel Film Yarışması'na başvurdu.

20 Eylül 2023
Başvurular tamamlandı. Proje koordinatörü, başvuru yapan 105 filmin teknik koşullarını inceledi. Değerlendirme sonucu 98 film, öğretim üyesi ve belgesel film yönetmenlerinden oluşan, bağımsız üç kişilik bir ön jürinin değerlendirmesine sunuldu.

23 Eylül 2023
Koordinatörümüz, filmin yönetmeni Necla Demirci'ye 'Belgesel filminiz için ilettiğiniz şifreyi izleme linki kabul etmiyor. Kontrol edip doğru olan izleme linkini ve şifreyi bize iletebilirseniz seviniriz. Bilginize' diye e-mail attı.

26 Eylül 2023
Daha önce festivalde de çalışmış ve Ahmet Uluçay'ın filmlerine can suyu olmuş görüntü yönetmeni rahmetli İlker Berke'nin cenazesinde yönetmen Necla Demirci'ye, 'Şifresinin açılmadığını, ön jürinin filmi izleyemediğini, acil şekilde şifreyi göndermesini' söyledim. Kendisi, 'Evet haberim var, şifreyle ilgili sizden mail gelmişti' dedi.

29 Eylül 2023
Ön jüri izleme bağlantısına yine erişemedi.

30 Eylül 2023
Bu tarihte bir defa da ben deneyeyim diyorum. İzleme bağlantısına hala erişim yine yok.

5 Ekim 2023
Ön jüri değerlendirmesini yaptı ve 105 başvurudan yönetmelik şartlarına uyan 98 belgesel film içinden 8 belgesel filmi, anlatım özellikleri, yaratıcılıkları, teknik yeterlilik, konularındaki özgünlükleri neticesinde yarışmaya katılmaya değer buldular.

6 Ekim 2023
Saat 16:01'de yönetmen Necla Demirci aradı. Açtım. 'Ee şimdi ne olacak? Ne yapmayı düşünüyorsunuz?' dedi. Şaşırdım çünkü ön jüri finalistleri belirlemişti.

Sonuç olarak film ön elemeyi geçmiş, finale kalmış ve ardından yarışmadan çıkarılmış değildir. İzleme linki erişime kapalı olduğu için ön jüri filmi değerlendirememiştir. Bu nasıl 'sansür' olabilir ya da böyle bir değerlendirme yapılabilir? Art niyetli, gerçek dışı ve hem festivalin kimliğini hem de kamuoyunu yanıltan bir tutum söz konusudur. Festival emekçilerine, finalistlere, jüri üyelerine, sinema izleyicilerine şu an büyük bir saygısızlık yapılmıyor mu?"