31 yıllık tutukluluk sona erdi: Mehmet Aytunç Altay tahliye edildi

1993'te gözaltına alınan, işkenceye dayalı sorguda ifade vermeyi reddetmesi "örgüt tavrı" sayılıp müebbet hapis cezasına mahkûm edilen Mehmet Aytunç Altay, 31 yılın ardından tahliye oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1993 yılında gözaltına alınan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin (DGM) verdiği müebbet hapis cezası nedeniyle 31 yıldır cezaevinde olan Mehmet Aytunç Altay, İzmir-Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, arkadaşları ve akrabaları tarafından karşılanan Altay, "Halen içeride tutulmakta olan mahpus arkadaşlarımızın dışarıda mücadeleye devam edenlere selamlarını iletiyorum" dedi.

MEHMET AYTUNÇ KİMDİR?

Mehmet Aytunç Altay, 1993 yılında İstanbul’da gözaltına alındı. Uzun süre gözaltında tutulan Altay işkenceye maruz kaldı. İşkence altındaki sorguda ifade vermemesini “örgüt tavrı” olarak değerlendiren İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), Altay’ı TKP-B (Türkiye Komünist Partisi/Birlik) örgütünün Haziran 1986 yılında bir ay süren yurt dışındaki ikinci kongresine katılmakla suçlandı. Altay, o tarihlerde Bayrampaşa Cezaevi’nde tutuklu bulunmasına rağmen DGM tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2001 yılında Altay’ın başvurusunu karara bağladı. Türkiye, işkence ve kötü muamele yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkını ihlal etmekten mahkûm edildi. Altay’ın AİHM kararı sonrası yaptığı yeniden yargılama başvurusu reddedildi. İtiraz üzerine Yargıtay kararıyla yeniden yargılandı ancak birçoğu FETÖ'den ceza almış hakimlerin yürüttüğü yargılamada yine aynı hüküm verildi. Altay’ın avukatının Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru da reddedildi.

10 AY DAHA CEZA ALDI

Altay’a, müebbet hapis cezasının dışında cezaevinde kaldığı süre boyunca “cezaevi kurallarına uymadığı, iyi halli olmadığı, idareye direndiği" gibi gerekçelerle defalarca iletişim, ziyaret ve havalandırma yasağı verildi.

En son Edirne F Tipi Cezaevi’nde kameraların özel yaşamın gizliliğini ihlal eder boyutta kullanılmasıyla ilgili protestolarda yer aldığı gerekçesiyle, 10 aylık hapis cezasına çarptırıldı. Bu yüzden cezaevinde yatacağı süre uzadı.

14 YIL AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Altay'ın avukatı Gülizar Tuncer’le görüşmesi 14 yıl boyunca ertelendi. Gerekçe olarak Tuncer'in müvekkiline götürdüğü bir dergi ve iki kitap gösterildi.

Sıkıyönetim mahkemeleri süreci de sayıldığında 31 yılı kesintisiz toplam 35 yıla yakın cezaevinde kalan Altay, bugün İzmir Kırıklar Cezaevi’nden tahliye olacak. (HABER MERKEZİ)