31 Mart Yerel Seçimi sona erdi: Yayın yasağı ne zaman kalkacak?

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için oy kullanma işlemleri 81 ilde sona erdi. Sandıkların kapanmasının ardından oy sayım işlemleri başladı. Seçim yasağının kalkması için ise YSK'nın kararı bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart yerel seçimleri ülke genelinde tamamlandı ve oy sayım işlemleri başladı.

Oy verme işlemlerinin ülke genelinde tamamlanmasının ardından YSK Başkanı Ahmet Yener açıklama yaptı. Yener, yayın yasağı konusunda toplantı yapacaklarını duyurdu. 

Ahmet Yener, "44 siyasi partinin yarıştığı, 207 bin 848 sandıkta 61 milyon 441 bin 882 seçmenin oy kullanma süreci bazı münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlanmıştır. Bu olaylar neticesinde yaralananlara acil şifalar diliyoruz, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

'SONUÇLAR SEÇSİS'E GİRİLMEYE BAŞLANDI'

Sayım döküm işlemleri tamamlanan sandık sonuç bilgilerinin Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi'ne (SEÇSİS) girilmeye başlandığını, veri akışının devam ettiğini belirten Yener, "YSK, siyasi partilerimizle tüm veri girişlerini paylaşmaktadır. Aynı zamanda kurum içerisinde hazırlanan ekranda siyasi partilerimizin temsilcileri, anlık olarak seçim sonuçlarını izlemeye devam edeceklerdir. Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ülkemize, milletimize, siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Yener, Kurulun toplanarak yayın yasağıyla ilgili konuyu değerlendireceğini bildirdi.

Mahalli İdareler Seçim takvimine göre ise, seçimden önceki 24 saatte yayın yasağı başlamıştı.

32 ilde sandıkların saat 16.00'da, diğer illerde ise 17.00'de kapanmasıyla birlikte oy sayım işlemleri başladı.

İFTAR İÇİN ARA VERİLMEYECEK

YSK, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü' başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır' hükmü bulunuyor. Bu nedenle oy sayım ve döküm işlemleri aralıksız yapılacak ve sayımlara iftar arası verilmeyecek.

YAYIN YASAĞI NE ZAMAN KALKIYOR?

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde; oy verme gününden önceki son 24 saatte herhangi bir partinin ya da adayın siyasi reklamı yayınlanamayacağı ve bu süre zarfında her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yayın yasağı kapsamında sayılıyor.

RTÜK konu hakkında "YSK kararları gereği 30 Mart saat 23.59'dan seçim gününe kadar siyasi reklamların yayınlanmasının yasak olduğu, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, yarın saat 18.00'e kadar seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetlerini yayınlayabilecekleri" ifadelerine yer verdi.

 

(HABER MERKEZİ)