300 kelaynak doğaya bırakıldı

Urfa’da, tükenme tehlikesine karşı koruma altında alınan yaklaşık 300 kelaynak kuşu, üremeleri ve doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri için doğaya salındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve son yıllarda popülasyonu artan kelaynak kuşları doğaya bırakıldı. Koruma altında olan yaklaşık 300 kelaynak kuşu, Urfa'nın Birecik ilçesindeki Fırat Nehri kenarında bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Birecik Şefliği Kelaynak Üreme İstasyonu’nda tutuluyordu. 

Birecik Kaymakamı Mustafa Gürbüz, Halfeti Kaymakamı Zikrullah Erdoğan, Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla kelaynaklar doğaya salındı.

Birecik ilçesinin simgesi olan kelaynaklar, her yıl Şubat ayının ikinci haftasında doğaya bırakılıyor. 

SAYIDA ARTIŞ VAR

Birecik Kaymakamı Gürbüz, kelaynakların doğaya bırakılmasın ardından yaptığı açıklamada, “Kelaynakların geriye dönüşlerinin takibini yapıyoruz. Çok güzel neticeler aldığımızı büyük bir memnuniyetle görüyoruz, kuş sayısı 300'ün üzerine çıktı. Önümüzdeki yıllarda sayının daha da artacağına inanıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Bölge halkı tarafından, "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen, dünyada popülasyonu Fas ve Türkiye'de bulunan kelaynakların Fas'tan Birecik'e kadar göç yolu, kuşlara takılan çiplerle takip ediliyor.

Kelaynaklar, 1977'den bu yana Fırat Nehri kenarındaki, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Kelaynak Üreme İstasyonu'nda koruma altında tutuluyor. Geçtiğimiz yıl istasyondan 30 kelaynak kuşu doğaya salınmıştı. 4 kuşa göç yolunun izlenmesi amacıyla GPS cihazı takılmış ancak takip edilen 4 kuştan 2'si ölmüştü.

Etiketler Urfa kelaynaklar