29. İstanbul Caz Festivali programı açıklandı

29. İstanbul Caz Festivali, bu yıl 25 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 25 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali bu yıl 29. kez düzenlenecek. 25 Haziran’da başlayacak olan festival bu yaz da cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında dinleyicilerle buluşturacak. 

13 günlük festival maratonunda konser verecek isimler arasında Grammy Ödüllü caz sanatçısı Dianne Reeves, pop-caz vokali ile Türkiye'de geniş bir dinleyici kitlesine sahip olan Melody Gardot, John McLaughlin, Enrico Pieranunzi, Teoman, Kalben, Yom, rock grubu Boom Pam, afrobeat ile funk’tan beslenen Kutiman ve daha birçok isim var.

Festivalin yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki parklarda yapılacak ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Festivalin etkinliklerinden +1’li Gece Gezmesi ise, bu yıl yeniden Kadıköy’de tek gecelik bir müzik maratonu olarak düzenleniyor.

Festivalde 20 yıldır devam eden Genç Caz projesi 20. yılında Genç Caz+ adını alarak yaratıcı genç müzisyenleri daha geniş bir çerçevede desteklemek üzere yola çıktı. İlk defa geçen sene Mehmet Uluğ Fonu’nun desteği, Sony Music Türkiye ve Babajim İstanbul Stüdyoları’nın iş birliğiyle hayat geçirilen Genç Caz+ albümü, bu yıl da Genç Caz+ finalistlerine armağan edilecek. 

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ 

29. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü caz sanatçısı Hayati Kafe’ye verilecek. 

Müzik yaşamına ilk adımlarını akordeon ve piyano çalarak atan Hayati Kafe, 1960 yılında Nejat Cendeli Orkestrası’nda vokalist oldu aynı zamanda İstanbul Radyosu’nda caz programları yaptı. 1961’de plağa doldurduğu ilk şarkısı “Segretamente” ile Türkiye’de “top ten” listesine giren Kafe, 1962’de İsmet Sıral Orkestrası ile 3 aylığına gittiği İsveç turnesinde gördükleri ilgi üzerine orada yaşama kararı alarak 2 yıl içerisinde İsveç’te tanınmış bir saksofon ve caz müzisyeni olan Carl-Henrik Norin Orkestrası’nda vokalist oldu. 1965’te ilk İsveççe plağını doldurdu ve plak, 13 hafta boyunca İsveç “top ten” listesinde yer aldı. Big Band eşliğinde televizyon, radyo ve konserlerde şarkı söyledi. 1973’te “Ha det så kul!” LP’sini doldurdu. 1974-79 yılları arasında Stockholm’de çoğunlukla pop ve caza yer veren Hayati’s Kafe adlı bir gece kulübünü idare etti. 1994 yılında NDR Big Band ve Metropol Orchestra ile “The Crooner” CD’sini kaydetti. 2000’de “For All We Know” CD’sini küçük bir grup eşliğinde yaptı. 2007’de piyanist Jan Lundgren eşliğinde “The Copenhagen Session” CD’sini, 2010’da ise İsveçli bestekâr Jan Sigurd’un besteleriyle “För Värmens Skull” CD’sini doldurdu. Uzun zamandır İsveç’te, Paris’te, Hamburg’ta, Berlin’de konserler veren caz sanatçısı, uzun yıllar sonra ilk kez 2013’te Türkiye’de tekrar sahneye çıktı. 2015’te uluslararası caz günü için Nardis Jazz Club’a davet edildi; 2016’da “What Are You Doing The Rest Of Your Life” albümü yayımlandı. 2019’da Ankara Caz Festivali’nde Sibel Köse ile düet yaptı. Halen İsveçli piyano yıldızlarından Monica Dominique ve Jan Lundgren eşliğinde konserler veriyor ve Stockholm’de yaşıyor.

FESTİVAL AFİŞİ

29. İstanbul Caz Festivali’nin afişi bu yıl çizgi roman sanatçısı, karikatürist ve illüstratör M.K. Perker tarafından hazırlandı. Perker çiziminde İstanbul Caz Festivali’ne katılmak üzere buluşan bir çiftin mutluluğunu resmediyor ve konserlerin dinleyicileri bir araya getiren etkinlikler olduğunun altını çiziyor. Festivali izleyicinin bakış açısından yola çıkarak anlatan afişin birkaç farklı versiyonu da hazırlanıyor. Festival afişinin animasyonunu ise Öner S. Biberkökü tarafından hazırlandı.

Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 21 Mart Pazartesi günü 10:30’da başlayacak indirimli ön satışların ardından 25 Mart Cuma günü 10:30’da genel satışa çıkıyor. Biletler passo.com.tr’den ve İKSV ana gişeden satın alınabilecek.

Festival ve festival programıyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)