27 Mart Dünya Tiyatro Günü: Tiyatro Kooperatifi taleplerini yineledi

Tiyatro Kooperatifi, Dünya Tiyatro Günü açıklamasında "Her türlü krizde özel tiyatroları savunmasız bırakan sorunlar için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü açıklamasında pandemi, deprem, sel gibi toplumsal acıların dinmesini dilerken, "her türlü krizde özel tiyatroları savunmasız bırakan sorunlar için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini" talep etti.

"İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle kriz anlarında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesini" beklediğini belirten Tiyatro Kooperatifinin açıklamasında, "Pandemi döneminde karşı karşıya kalınan büyük zorlukların bir benzerinin bugün de yaşandığının altını çiziyoruz. Halihazırda maddi zorluklar yaşayan, ayakta kalmaya çalışan, kamu kurum ve kuruluşlarından anayasal hakkı olan desteği bekleyen özel tiyatrolar, toplumsal sorumluluğunun bilinciyle deprem alanına destek kampanyaları düzenliyor, ellerindeki kısıtlı imkanları dayanışma için seferber ediyor ancak ilgili kamu kurumlarınca korunması gereken tiyatro alanına dair özel bir çalışma yapılmıyor" ifadeleri yer aldı.

Tiyatro Kooperatifi temel talepleri şöyle sıraladı:

  • Tiyatrolar ticarethane, tiyatro sanatını icra edenler de tacir değildir. Mevcut mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılması gerekmektedir.
  • Özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır.
  • Özel sektörün tiyatro alanını desteklemesi teşvik edilmelidir.
  • Özel tiyatroların bağış alabilmesinin önünün açılmalıdır.
  • Özel tiyatrolara yapılan çok sınırlı destek genişletilmelidir.
  • Özel tiyatrolara SGK teşviki verilmelidir.
  • Belediyecilik mevzuatında kültür sanat alanıyla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)