23 Nisan'da gözaltına alınan gazeteciler adliyeye getirildi

23 Nisan'da gözaltına alınan gazeteciler savcılık ifadeleri için adliyeye getirildi. Gazetecilere yaptıkları tecrit ve kadın cinayetleri haberleri soruldu

Fotoğraf: M.A
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da, 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal, Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve gazeteci Erdoğan Alayumat, Ankara'da yapılan ev baskınında MA muhabiri Mehmet Aslan, Urfa’da yapılan ev baskınında ise MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alındı. 
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gazetecilerin savcılıktaki ifade işlemleri için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne getirildiği öğrenildi. 
 
Öte yandan Ankara Emniyeti'nde tutulan MA Muhabiri Mehmet Aslan da Ankara Adliyesi'ne getirildi. Aslan'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade işlemlerinin yapılacağı öğrenildi. Urfa'da gözaltına alınan eski MA muhabiri Doğan Kaynak da Urfa Adliyesi'ne getirildi. 

GAZETECİLERE YAPTIKLARI HABERLER SORULDU

Gözaltındaki gazeteciler, farklı tarihlerde yaptıkları haberler ve haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmelerle suçlanıyor. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan MA muhabiri Esra Solin Dal’a, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit ve kimyasal silah kullanımına dair yaptığı haberleri soruldu. Abdullah Öcalan’ın avukatları ile tecride dair yapılan röportajlar, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı heyetler ile yapılan röportajlar, hak ve hukuk örgütleri ile yapılan haberler gazeteci Dal'a soruldu. 
 
Yine kadın örgütleri ile kadınlara yönelik şiddet ile kadın cinayetlerine dair yapılan haberler de suçlama konusu yapıldı. “Kadın örgütleri: Mücadelemiz haklı ve meşrudur”, “Kadınlardan ortak mücadele çağrısı: Türkiye savaş suçu işliyor” ve “TJA, İstanbul’un 3 bölgesinde sahada olacak” başlıklı haberler Dal'a sorulan haberler arasında yer aldı.  
 
Dal’a, haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri de soruldu. Söz konusu haberler ve görüşmelerle Dal'ın “algı yönetimi, müzahir kitleye mesaj, talimat aktarımı ve kitlesel eylem çağrıları” yapmaya çalıştığı iddia edildi. 
 
Dal, susma hakkını kullanarak, savcılıkta ifade vereceğini belirtti.

MESLEKTAŞLARI HAKKINDAKİ DAVA HABERLERİ DOSYADA

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan MA muhabiri Mehmet Aslan'a da benzer suçlamalar yapıldı. Aslan'ın dosyasına yaptığı haberler, telefon görüşmeleri ile sanal medya paylaşımları konuldu. 
 
Aslan’ın MA'da yayımlanan tecride dair haberleri suçlama konusu yapıldı. Adalet Bakanlığı'nın tecride dair AİHM'e verdiği yanıt haberi, yine çeşitli siyasetçi ve hukukçular ile İmralı tecridine dair yapılan haberler Aslan'a soruldu. 
 
Aslan'a sorulan haberler arasında meslektaşlarına dair yaptığı haberlerin de yer alması dikkati çekti. “Gazeteci Arslan’a ‘hedef gösterdin’ davası”, “MA editörü Sedat Yılmaz’a ‘gazetecilik yapman suçtur’ davası” başlıklı haberler ifade tutanağında yer aldı.
 
Aslan’a sanal medyada yaptığı paylaşımlar da soruldu. 

ADALET NÖBETİ HABERLERİ

Gazeteci Doğan Kaynak’a ise, İstanbul'da 2022 yılında tutsak yakınları tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti haberleri soruldu. Dosyasına Adalet Nöbeti haberleri konulan Kaynak’a, “Kimin talimatı ile bu haberleri yaptınız?” sorusu yöneltildi.
 

(HABER MERKEZİ)